Optužen za zločine kod Zvornika 1Foto: EPA WALLACE WOON

Interpol je raspisao poternicu za Dušanom Spasojevićem kojeg optužnice Državnog tužilaštva BiH terete za zločine na području Zvornika 1992. godine.

Sudski postupak po ovoj optužnici je došao do faze izvođenja dokaza Odbrane, ali se Spasojević nije pojavio na ročištu 3. marta, piše portal detektor.ba.

Njegov branilac Nenad Rubež je toga dana u sudnici rekao da misli da se njegov klijent nalazi u Srbiji.

Nastavak suđenja po ovoj optužnici je trebalo da bude održan 9. marta, ali se Spasojević ni tada nije pojavio.

Prema navodima druge optužnice, Spasojević je sa Perom Radićem, Božom Vidovićem, Petkom Tomićem, Brankom Studenom, Vladom Ristanovićem i Milanom Mijićem optužen za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mesta Jusići kod Zvornika, kao i da su lično i direktno sudelovali u napadu na ovo selo.

„Terete se da su od aprila do decembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO-a Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, sudjelovali u organizovanim napadima na mjesto Jusići, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine“, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Ostali optuženi su se početkom marta izjašnjavali o krivici, ali Spasojević nije prisustvovao tom ročištu. Sud je potom doneo rešenje kojim se Spasojevićev predmet odvaja u odnosu na ostale optužene i da će postupak protiv njega voditi zasebno.

Iako se očekivalo, poternica još nije raspisana za Željkom Novakovićem, koga Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Novom, a koji živi u Beogradu. U Državnom sudu BiH navode da nisu ispunjeni uslovi za raspisivanjem poternice za njim.

„Čeka se odgovor optuženog u vezi s izborom branioca, a nakon što je dosadašnji branilac otkazao punomoć“, rekli su iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Novaković je trebalo da se decembra 2019. izjasni o krivici, ali tada u Sud Bosne i Hercegovine nisu pristupili ni on ni njegova advokatica, te je ročište odloženo na neodređeno vreme. Optužnica Novakovića tereti da je kao pripadnik srpskih oružanih snaga za vreme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), Teritorijalne odbrane, naoružanih grupa i paravojnih formacija na civilno stanovništvo učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu Bošnjaka iz mesta Ekići i Alići, gde je 22. juna 1992. ubijeno 27 civila.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mesto egzekucije i primorani da sami kopaju grobnicu. Nakon toga su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu.

Tela manjeg broja žrtava, prema Tužilaštvu, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identifikovana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još traga.

Za zločine počinjene u mjestima Alići i Ekići u Sudu BiH je u toku suđenje Ljubanu Babiću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću, Miroslavu Kapetanoviću i Ranku Grabu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari