Optuženi Nebojša Mirović se izjasnio da nije kriv 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Nebojša Mirović, koji se tereti za zločine nad bošnjačkim civilima 1992. godine u Tesliću (BiH), izjasnio se danas pred Specijalnim sudom da nije kriv.

Na početku suđenja, advokat Goran Petronijević, branilac optuženog, obavestio je sudsko veće da je pre nego što je došao u sud testiran na virus korona, pošto je dvoje kolega iz njegove kancelarije pozitivno na COVID 19.

S obzirom na to da nema simptome, i da nije imao temperaturu koja mu je izmerena čim je ušao u Specijalni sud, sudsko veće je odlučilo da se suđenje održi.

Nakon toga konstantovana je optužnica u 12 tačaka protiv Mirovića, koji se izjasnio da nije kriv za optužbe za koje se tereti.

Kako je ukazao iznoseći svoju odbranu, on je bio u rezervnom sastavu policije, i radio je na zaštiti muslimanskog stanovništva, ali i na oduzimanju oružija od njih.

– Bio sam najobičniji član rezervnog sastava policije i naređivao nam je bilo koji aktivni policajac koji se taj dan našao u smeni – naveo je Mirović, tvrdeći da ne poznaje nikog od onih koji su mu bili nadređeni.

Takođe je dodao da ne poznaje nikoga od oštećenih. Naredno suđenje je zakazano za 4. decembar ove godine u 10 časova.

Tužilaštvo za ratne zločine optužuje Mirovića da je mučio i tukao civile bošnjačke nacionalnosti tokom juna 1992. u Društvenom domu u mestu Donji Ružević (BiH), zajedno sa drugim pripadnicima Policijske stanice Teslić, prilikom ispitivanja o posedovanju naoružanja stanovnika tog sela.

Civile je mučio tako što ih je pozvao da izađu iz stroja u kojem su bili postrojeni, uvodio ih u unutrašnjost doma, te ih je sa njemu poznatim pripdanicima policije snažno udarao palicama, rukama i nogama.

Tereti se i da je tokom leta 1992. pored mesne džamije u istom mestu, zajedno sa njemu poznatim policajcima, prilikom ispitivanja o posedovanju naoružanja, zlostavljao 12 civila tako što ih je udarao palicama, usled čega je jedan civil nakon tri dana preminuo.

Optužen je i da je tokom jula ili avgusta 1992. zajedno sa dva ili tri njemu poznata policajca, zlostavljao civila ispred njegove kuće u naselju Gornji Teslić.

Kada je od udaraca taj civil pao na zemlju, nastavili da ga udaraju nogama po čitavom telu. Pred tom kućom tukli su i druge civile.

Tokom juna 1992. ispred kuće jednog civila u mestu Barići, Mirović se tereti da ga je zlostavljao tako što ga je više puta snažno udarao drvenom palicom.

Nastavio je da ga udara dok ga je vodio prema Društvenom domu u Bariću. Tereti se da je u tom domu, prilikom ispitivanja o naoružanju, mučio oca i sina, tako što ih je oko 45 minuta udarao drvenom palicom.

U optužnici se navodi i da je tog juna u jednoj od prostorija, koja se nalazi u prizemlju PS Teslić, prilikom ispitivanja, zlostavljao jednog civila tako što ga je oko 20 minuta snažno tukao isključivo u predelu glave.

Mirović se tereti i da je tokom jula 1992. u mestu Donji Ruževići, gde su bošnjački civili kopali kanal pored puta, tukao jednog od njih sa još jednim prpiadnikom policije.

U tom mestu, tokom leta te 1992. Mirović je jednog civila i njegovog maloletnog sina, koji je tada imao 14 godina, tukao drvenom palicom.

Tereti se da je tokom juna iste godine u zgradi Teritorijalne odbrane Teslić, zajedno sa jednim njemu poznatim policajcem, mučio civila tako što mu je naredio da se nasloni čelom na zid i podigne ruke sa po tri prsta, te ga je potom snažno udarao drvenom letvom po leđima.

Nakon udaranja uhvatio ga je za kosu, ruke zavrnuo iza leđa, te ga u tom položaju držao dok mu je drugi policajac pritiskao oči prstima.

U optužnici piše i da je Mirović tokom juna 1992. u prostoriji PS Teslić, zajedno sa njemu poznatim policajcem mučio civila tako što su ga terali da stoji uz zid, dok su ga tukli palicom.

Mirović se optužuje i da je tokom leta 1992. na mesnom muslimanskom groblju u selu Ružević, zajedno sa njemu poznatim pripadnikom PS Teslić, zlostavljao nekoliko civila udarajući ih metalnom cevi od puške “pumparice” i drvenim kolcem.

Tokom jula 1992. u blizini tog groblja, takođe se tereti da je tukao jednog civila koji je od  udaraca izgubio svest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari