Optuženom Kozlini pozlilo na poslu? 1Foto: FoNet Bozidar Petrovic

Glavni pretres u postupku protiv dvojice bivših pripadnika Vojske Jugoslavije zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u selu Trnje u opštini Suva Reka, juče ponovo nije održan zbog izostanka jednog od optuženih – Rajka Kozline, te je naredno suđenje zakazano za 29. novembar.

Po optužnici, Pavle Gavrilović i Rajko Kozlina terete se da su, kao pripadnici VJ, 25. marta 1999. u selu Trnje (Suva Reka, Kosovo) ubili 27 civila albanske nacionalnosti. Navodno je Gavrilović izdao naređenje za napad koji je u to vreme bio komandant Pozadinskog bataljona 549. motorizovane brigade VJ, tako što je okupio sebi potčinjene komandante, uključujući i Kozlinu, i dao im instrukcije da ubijaju civile rekavši: „Ne sme biti preživelih.“ Kozlina i drugi komandanti su organizovali svoje jedinice i potom otpočeli napad na selo koji je za posledicu imao ubistvo najmanje 27 civila kosovskih Albanaca i nanošenje teških telesnih povreda koje su zadobila dva albanska civila. Optužnica je podignuta 4. novembra 2013. godine.

Kozlina se juče nije pojavio pred Specijalnim sudom, a njegov branilac je dostavio sudu medicinsku dokumentaciju koju mu je izdala Vojnomedicinska akademija (VMA). Kozlini je navodno pozlilo na poslu.

Inače, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ovu sedmicu su zakazana i suđenja u predmetima protiv Joje Plavanjca, Milorada Jovanovića i Željka Budimira. Najpre bi sutra, 7. novembra, trebalo da bude nastavljeno suđenje Joji Plavanjcu, koji se tereti za ubistvo 11 bošnjačkih civila u opštini Bosanska Krupa 1992. godine, dok se Zdravko Narančić tereti da je kao stražar u vojnom zatvoru u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ dozvolio ulazak u zatvor Plavanjcu i na taj način mu pomogao da ubije civile.

Za četvrtak, 9. novembra, zakazan je nastavak suđenja Miloradu Jovanoviću, koji se tereti, između ostalog, da je u mestu Lušci Palanka (opština Sanski Most), kao bivši rezervni policajac MUP-a Republike Srpske, jednog ubio. U petak, 9. novembra, trebalo bi da bude održan glavni pretres u procesu protiv Željka Budimira, koji se tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u opštini Ključ, BiH. Za isti zločin su pred Kantonalnim sudom već osuđeni Predrag Bajić (13 godina zatvora) i Mladenko Vrtunić (10 godina zatvora).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari