Svedok u predmetu "Štrpci": Tražio sam Fevziju Zekovića, ali ga nije bilo 1Ilustracija Foto: Freeimages

Glavni pretres u predmetu „Štrpci“ održan je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ispitivanjem samo jednog svedoka, Radojka Ješića.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. godine na železničkoj stanici u Štrpcima iz brzog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Za ovaj zločin se u Beogrdu trenutno sudi nekadašnjim pripadnicima VRS Gojku Lukiću, Dušku i Ljubiši Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić. Svi negiraju optužbe za koje ih tereti Tužilaštva za ratne zločine.

Svedok Ješić je bio ispitivan 2014. godine, pa je na današnjem glavnom pretresu izjavio da ostaje pri svemu što je tada rekao Tužilaštvu za ratne zločine. Naime, Ješić je i danas ponovio da se tog kobnog 27. februara vraćao tim vozom iz Užica za Prijepolje. Na stanici u Užicu video je jednu od žrtava ovog zločina Fevziju Zekovića, koga je poznavao iz Prijepolja. Ješić je, između ostalog, rekao da je sa prijateljem sedeo u poslednjem vagonu voza, u bifeu. Kada je voz stao u stanici Štrpci primetio je naoružane vojnike. U bife su ušla 2-3 vojnika od kojih ih je jedan legitimisao. Iz bifea nikog od putnika nisu izveli, ali svedok kaže da mu je posle jedan putnik, koji je ranije sa svojim prijateljem bio u bifeu, rekao da su vojnici odveli tog njegovog prijatelja. Ješić je pokušao da pronađe Zekovića kada je voz krenuo iz stanice Štrpci, ali nije uspeo, a nije ga ni video na stanici u Prijepolju kada je izašao iz voza. Takođe, ovaj svedok tvrdi da je video „teretno vozilo sa ceradom kako je zamaklo ispod stanice Štrpci“ kada je voz nastavio put ka Baru.

Suđenje će biti nastavljeno 25. i 26. novembra, kao i 9. i 10. decembra ove godine.

Za zločin u Štrpcima do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Pred Sudom BiH za otmicu i ubistvo putnika iz voza u Štrpcima u toku je suđenje desetorici optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari