Umro "obavljajući ljudsku dužnost" 1Foto: FoNet/ Senad Župljanin

Od smrti Srđana Aleksića prošlo je 27 godina, a ovaj mladić koji je umro 27. januara 1993. godine u trebinjskoj bolnici, od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije na lokalnoj pijaci, kada je od maltretiranja srpskih vojnika spasio svog druga Bošnjaka Alena Glavovića postao je simbol hrabrosti i humanosti u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Srđana, koji je takođe bio pripadnik Vojske Republike Srpske pretukla su četvorica vojnika iste armije.

Srđanov otac Rade ističe da je Srđan umro „obavljajući ljudsku dužnost“.

Tu poruku je i napisao na smrtovnici svog dvadesetšestogodišnjeg sina.

Trebinjac Alen Glavović izbegao je tokom rata u Švedsku, oženjen je i ima dvoje dece.

Svake godine posećuje Trebinje, Srđanovog oca i grob.

„Srđan je dao život spasavajući mene i dužan sam do kraja života da dolazim na njegov grob. Nadam se da će to nastaviti i moja djeca. Ja sam mu zahvalan, ali i tužan jer je on morao dati život za mene. Morao je umreti da bih ja živeo“, rekao je Glavović prošle godine na Srđanovom grobu.

Vojni sud u Trebinju je 1994. Savu Redžu, Dragana Ukropinu, braću Simu i Milenka Kovača zbog „učestvovanja u tuči sa smrtnim ishodom“ osudio na 28 meseci zatvora. Savo Redžo je brzo nakon presude poginuo na ratištu. Skoro pa svakodnevno, otac Rade u Trebinju sreće jednog od ubica njegovog sina. Bio je to kolega Srđanove majke.

„Malo mi je smetalo njegova izjava kad je rekao da je radio s majkom pokojnog Srđana, pa kaže gdje bi ja ubio dijete Mire s kojom sam radio? A ubio je. Smetala mi je izjava jednog advokata, na pauzi suđenja kad mi je rekao tako mu i treba kad je branio baliju. Kad sve to čovjek sabere vidi u kakvom je vremenu živio“, seća se Rade Aleksić.

O Srđanu Aleksiću pisali su brojni domaći i svetski mediji, snimani filmovi, nazivane ulice, bulevari i trgovi: u Beogradu, Pančevu, Sarajevu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Podgorici.

Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, odlikovao je pokojnog Aleksića zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva.

„Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“, 9. januara 2013. godine, odlikovao ga je i tadašnji predsednik RS Milorad Dodik. U čast Srđanu Aleksiću u BiH je ustanovljena i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama, a dodeljena mu je Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH. Srđan u svom Trebinju nema ni spomen ploču ni ulicu. Ima samo rodnu kuću i grob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari