Večeras otvaranje izložbe "Opkoljeno Sarajevo" 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

U saradnji Fonda za humanitarno pravo (FHP) i Historijskog muzeja BiH, izložba „Opkoljeno Sarajevo“ biće otvorena večeras u 19 časova u Ustanovi kulture Parobrod.

Izložba govori o životu građana u periodu opsade od maja 1992. do oktobra 1995. od strane Vojske Republike Srpske, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živeli bez struje, vode i grejanja. Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja BiH. U njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sećanja. Kampanja terora bila je svakodnevna, trajala je 44 meseci i rezultirala ubistvom ili ranjavanjem više od 10.000 civila svih uzrasta. Do 6. oktobra u okviru izložbe u Ustanovi kulture Parobrod biće organizovano i nekoliko pratećih događaja.

U četvrtak, 27. septembra, novinar Nemanja Stjepanović održaće „Javni čas o opsadi Sarajeva“. Potom će u četvrtak, 4. oktobra biti prikazan film „Opsada“, Remy Ourdan nakon čega će biti organizova razgovor sa autorom filma i Sarajlijama, a 5. oktobra biće održana promocija knjige „Some Kind of Justice – The ICTY’s Impact in Bosnia and Serbia“ i razgovor sa autorkom Diane Orentlicher, hrvatskim istoričarem Hrvojem Klasićem, Ernom Mačkić iz Balkanske istraživačke mreže BiH, Nemanjom Stjepanovićem i Adriatik Kelmendi novinarem sa Kosova.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari