Željko Budimir osuđen na dve godine zatvora 1Ilustracija Foto: Freeimages

Željko Budimir, optužen za za ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđen je danas na dve godine zatvora. Sud je utvrdio da je Budimir izvršio krivično delo u saizvršilaštvu.

Podsetimo, Budimir se teretio da je 21. novembra 1992. u naselju Rejzovići (opština Ključ, BiH), zajedno sa Predragom Bajićem i
Mladenkom Vrtunićem, razbio staklene pregrade na ulaznim vratima ušao u kuću Ale Štrkonjića, u kojoj se nalazio sa suprugom Fatimom Štrkonjić i taštom Fatom Koljić. Alu Štrkonjića su, tražeći mu novac, tukli, ubadali i sekli nožem.

Kada su dobili 800 nemačkih maraka (DM) nezadovoljni iznosom, tražili su još, nakon čega je Štrkonjić rekao da ima još novca zakopanog u bašti. Budimir i Bajić izveli su u baštu, gde je iskopao i predao im još 5.500 DM, te iskoristio priliku da pobegne dok su ovi brojali novac. Potom je jedan od njih trojice ubio Fatimu Štrkonjić tako što joj je ispalio hitac u glavu, a zatim ubio i Fatu Koljić,
prerezavši joj nožem grkljan, jednjak i velike krvne sudove.

Sudsko veće je osudilo Budimira na dve godine zatvora zbog, zbog kako je navelo, povređivanja telesnog integriteta i pljačke, izostavljajući optužbe za ubistva, te navodeći da ne postoje dokazi da ih je Budimir izvršio. Od olakšavajućih okolnosti, sud je naveo da je Budimir u vreme izvršenja krivičnog dela imao 21 godinu, da je porodični čovek i otac troje dece. Od otežavajućih okolnosti, sud je istakao to da je Budimir u BiH u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva.

Zanimljivo je da sud nije prihvatio izmenjeni iskaz Bajića, kao i iskaze svedoka odbrane, jer su hteli da pomognu optuženom.

Inače, Bajić i Vrtonić su pravosnažno osuđeni u BiH na 13, odnosno devet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari