"Zločinac sa ružom" u službi negiranja srebreničkog genocida 1Foto: Wikipedia/ Jadran Pandurevic

General Luis Mekenzi, bivši komandant UN sektora za Sarajevo, „zločinac sa ružom“, čest gost zloglasnog logora kod „Sonje“ u sarajevskoj općini Vogošća, koja je u ratnom periodu bila pod okupacijom srpskih snaga, bio je vrlo dobro upućen u sva zvjerstva počinjena u ovom logoru.

To ocenjuje u razgovoru za Danas Murat Tahirović, predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida, u odgovoru na pitanje kako komentariše prošlonedeljno gostovanje generala Mekenzija na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je negirao srebrenički genocid i prezentovao studentima svoju verziju rata.

Prema izjavama preživelih, nastavlja sagovornik našeg lista, za vrijeme dolaska u krug logora sudelovao bi general Mekenzi, u gozbi koja je uključivala jagnjetinu, vino i ostale delicije.

„Dok ga patnje žrtava nisu zanimale, jer do sad nije otkriven niti jedan izvještaj generala Mekenzija koji bi o tome govorio. U Bosni i Hercegovini još uvijek traje istraga o silovanju Bošnjakinja u kojima je sudjelovao i sam Mekenzi, tako je i dobio nadimak „zločinac sa ružom“, jer je, prema izjavama žrtava, uvijek donosio ružu“, tvrdi Murat Tahirović za naš list.

Komentarišući činjenicu da general Mekenzi drži predavanje na Beogradskom univerzitetu, Tahirović kaže da državni vrh Srbije „odbija da se suoči sa ulogom ove države u ratovima 90-ih i zločinima koji su počinjeni u njeno ime“.

„Sigurni smo da je i organizatorima ovog gostovanja jasno da general Mekenzi nije kompetentan da govori o presuđenim činjenicama i genocidu utvrđenom od strane međunarodnih sudova koje je osnovala organizacija koju je i sam Mekenzi predstavljao. Osim toga, general Mekenzi je komandovao UN snagama u sektoru Sarajevo i nije imao nikakve veze sa Srebrenicom, te njegovo „stručno“ mišljenje o karakteru zločina u Srebrenici je obična glupost. Niti je stručan, niti je upućen. Drugo, negiranje genocida počinjenog u BiH na visokoškolskim ustanovama u Srbiji ne samo da je neprofesionalno i nemoralno, već djeluje kao potez očajnika koji želi da smiri svoju savjest, pa traži istomišljenike“, ističe Murat Tahirović za Danas.

On zaključuje da je penzionisani general Mekenzi čekao 26 godina da objavi srpsko izdanje svoje knjigu o ratu u BiH. „Moramo se zapitati zašto je toliko čekao?

Da li je današnja Evropa pogodnija za objavu knjige ili je možda sam Mekenzi ohrabren Nobelovom nagradom Peteru Handkeu zaključio da je pogodan trenutak, (a Srbija je uvijek pogodno mjesto), da revizijom historije i skidanjem ljage sa svog imena dobro zaradi“, smatra Murat Tahirović.

Dodaje da je zabrinjava da organizatori gostovanja dovode kvaziistoričare da studente podučavaju istoriju rata u Bosni i Hercegovini. „Pa kada, s obzirom na dokaze, nije moguće reći da zločina nije bilo, onda se nađe penzionisani kontroverzni general da studente podučava šta je ratni zločin, a šta genocid. Još više zabrinjava što šira javnost sve to odobrava“, zaključuje sagovornik našeg lista.

Prošle nedelje generala Mekenzija ugostio je Filološki fakultet u Beogradu. Govoreći o Srebrenici, rekao je da se 1995. godine dogodio ratni zločin, ali ne i genocid.

„Prethodno ratni zločin u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. NJegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je takođe ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava“, istakao je Mekenzi. General Mekenzi je komandovao Sektorom Sarajevo u okviru UNPROFOR-a 1992. godine.

Istraga pokrenuta još 2006.

Zbog sumnje da je učestvovao u silovanju žena zatočenih u logoru „Sonja“ u Vogošći, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo je istragu protiv Mekenzija još 2006. „Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu raspolaže svjedočenjima više žena koje su tokom proteklog rata bile zatočene u logoru „Sonja“ u Vogošći, u blizini Sarajeva. Ove žene su potvrdile da je tadašnji zapovjednik mirovnih snaga u BiH u više navrata dolazio u logor, svjedočio silovanju zatočenica, te sam sudjelovao u zlostavljanjima“, izjavio je tada Oleg Čavka, kantonalni tužilac, dodajući da se general Mekenzi „krije iza međunarodnog imuniteta“. General Mekenzi je ove optužbe odbacio u više izjava medijima. Ističe da su i UN sprovele istragu koja ga je oslobodila krivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari