Suptilne promene koje ukazuju da vaš pas stari 1Foto: Pixabay/ivanovgood

Svaki pas je, kao i svaki čovek, različit. Starenje je prirodan proces koji sa sobom nosi mnogobrojne promene.

Promene u izgledu, fizičkim osobinama, sposobnostima i ponašanju su sasvim uobičajene kod pasa i različite jer je svaki pas poseban. Ipak, postoje neki zajednički znaci koji su prepoznatljivi kod najboljih čovekovih prijatelja koji ulaze u starije životno doba.

Iako je formula izračunavanja godina starosti pasa nešto komplikovanija zbog razlika koje se javljaju u razvoju i životnom veku, a vezane su za veličinu pasa, mogli bi da kažemo da u proseku, svi psi starosti oko sedam godina ulaze u period starije dobi, piše Petface.net.

Kod većine će se javiti promene u ponašanju kao posledica demencije, pogoršanja vida i sluha, ukupnog slabljenja organizma… Evo nekoliko karakterističnih fizičkih znakova koji mogu da budu signal da počnete da o svom prijatelju počnete da brinete sa povećanom pažnjom.

Usporavanje kretanja, gubitak mišićne mase, artritis

Ukoliko primetite suptilne promene u načinu na koji pas ustaje, leže ili korača stepenicama u odnosu na raniji period, ovo može biti znak da vaš pas doživljava promene koje su uobičajene u starijoj dobi.

Da li ste primetili ukočenost i oklevanje pre neke fizičke aktivnosti? Da li promene vremenskih prilika (kiša ili hladnoća) pogoršavaju njegovo stanje. Blagi gubitak mišića, naročito u zadnjim nogama je česta pojava u starosti.

Međutim, to mogu biti i simptomi, npr. Kušingove bolesti pa obavezno proverite kod veterinara šta je stvarni razlog ove pojave. Artritis je, naročito kod većih i težih pasa uobičajen pratilac starosti. Posebno su pogođeni zglobovi nogu, vrata i kičme.

Potrebna je stručna pomoć veterinara i upotreba odgovarajućih lekova, suplemenata i hrane kako bi se ublažili bol i olakšalo kretanje ljubimca.

Sede dlake na licu i glavi

Iako neki psi i u ranijem uzrastu mogu da počnu da menjaju boju dlake u tzv. sede, ova pojava je karakteristična za uzrast od šeste ili sedme godine.

Najčešće se javlja na licu, oko njuške, očiju, obrazima ali i na dlakama ušiju. Što vreme više prolazi, ove promene su primetnije i na delovima šapa, grudi, pa i repa.

Suptilne promene koje ukazuju da vaš pas stari 2
Foto: Pixabay/Winsker

Problemi sa sluhom

Ovi problemi se manifestuju nešto težim buđenjem, ne odazivanjem na pozive iz daljine pa i prestrašenim reakcijama kada psu priđete s leđa ukoliko vas nije pre toga video.

Nažalost, u medicinskom smislu nema mogućnosti da se nešto uradi po tom pitanju. Bitno je isključiti neke uzroke kao što su infekcije ili strano telo u uhu.

Ukoliko se radi o procesu koji je vezan za starenje osnovna obaveza vlasnika je da svog prijatelja zaštiti od opasnosti kao što su saobraćaj ili deca. I stari psi lako uče i prilagođavaju se.

Dobro je ukoliko možete da ih naučite „znakovnom jeziku“. Naučite ih da prate vaše komande rukama kada ih pozivate, dajete naredbu da sednu, čekaju i slično. To će u znatnoj meri olakšati vaš zajednički život uprkos gubitku sluha.

Problemi sa vidom

U starijem dobu, kod većine pasa se javlja plavičasto-siva masa koja prekriva zenicu. Vremenom ona postaje sve primetnija i neprozirnija. Stručan termin za to je lentikularna skleroza.

Iako izgleda prilično zastrašujuče, ne brinite jer ne utiče preterano na vid. Potrebno je da se obratite veterinaru kako bi se utvrdilo da se radi o ovoj promeni a ne katarakti.

Katarakta je bela i neprozirna i drastično utiče na vidne sposobnosti. Da ne bude zabune, i psi mogu da pate od katarakte. Kao i u slučaju sa sluhom, psima koji imaju probleme sa vidom treba obezbediti sigurno okruženje bez opasnosti koje mogu izazvati povrede jer ih pas ne vidi.

Dakle, i psi stare i doživljavaju promene kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. Vlasnici treba da se prilagode ovim promenama i obezbede bezbedne i zdrave uslove. Prilagodite fizičke aktivnosti realnim mogućnostima vašeg prijatelja, omogućite mu više vremena za odmor, poštedite ga stresa, prilagodite ishranu novim fiziološim potrebama. Naravno, više pažnje posvetite njegovom zdravlju što podrazumeva češće posete veterinaru. Budite više uz svog prijatelja jer starost nikome nije baš omiljeno životno doba. I psima je u starosti društvo više nego potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari