Susret istraživača iz Srbije i Bugarske u SANU 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Dvodnevna konferencija „Rani srednji vek na Centralnom i Istočnom Balkanu”, kao prvi u nizu susreta istraživača iz Srbije i Bugarske u okviru programa saradnje između Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Bugarske akademije nauka (BAN), biće otvorena u četvrtak, 25. novembra, u 9 sati, u Svečanoj sali SANU.

Skup će pozdraviti Vladimir S. Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, dok će uvodne reči uputiti akademik Vasil Nikolov, redovni član Bugarske akademije nauka, i Vujadin Ivanišević, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, navodi se u saopštenju SANU.

„Dosadašnja istraživanja pokazala su da proces oblikovanja ranosrednjovekovnog društva na Centralnom i Istočnom Balkanu predstavlja regionalan fenomen, sa jasnije izraženim sličnostima u oblastima srpskog i bugarskog Podunavlja, budući da je nakon pada ranovizantijske granice i povlačenja Carstva u ranom 7. veku, ova oblast ulazila u okvire rane bugarske države, naseljene pretežno slovenskim stanovništvom. Uz to, za uobličavanje umetničko-zanatskih tradicija bila su značajna i zračenja vizantijske, kasnoavarske i mađarske kulture. Sličnosti se zapažaju u konceptu naseljavanja (reokupacija antičkih tvrđava i zasnivanje sela otvorenog tipa), kao i u običajima vezanim za pogrebne prakse (prilaganje keramičkog posuđa i sahranjivanje sa određenim predmetima), te u nekim elementima materijalne kulture i tehnologije (grnčarija, nakit)“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, konferencija sa učešćem arheologa i istoričara iz Srbije i Bugarske posvećena temama ranog srednjeg veka omogućiće širu debatu koja će doprineti jasnijem sagledavanju određenih fenomena i njihovim manifestacijama na Balkanskom poluostrvu i odgovoriti na pojedina važna pitanja prošlosti Balkana, koja čine tačke povezivanja zajednica i kultura na tom prostoru.

„Uz savremene sinteze istorijskih podataka i interpretacija, pre svega bi se razmatrale pojave u vezi sa naseljavanjem, materijalnom kulturom i tehnologijom, ali i pitanja kulturnog, etničkog ili rodnog pripisivanja arheološkog zapisa, čemu se u našim arheološkim školama još uvek često pristupa izvan relevantnih socio-antropoloških okvira“, ističe se u saopštenju SANU i dodaje da će direktan prenos moći da se pratiti putem sajta SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari