Sutra Deveti kongres UGS "Nezavisnost" i obeležavanje 30 godina rada 1Foto: Facebook / UGS Nezavisnost

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ održaće sutra Deveti kongres na kome će izabrati novo rukovodstvo cenrale i obeležiti 30 godina od osnivanja.

„Ovih dana kada održavamo Kongres i beležimo tri decenije postojanja našeg Sindikata, dve decenije nakon započinjanja demokratskih promena u koje je Nezavisnost toliko uložila, Srbija je tek hibridni režim. Zemlja zarobljenih institucija, bez nezavisnog sudstva i autonomnih medija i sa raširenom sistemskom korupcijom. U njoj je sve na prodaju – firme, presude, mandati, diplome, savesti…“, napisao je u autorskom tekstu predsednik UGS Zoran Stojiljković tri-decenije-ugs-nezavisnost-sta-da-se-radi-da-se-stvari-promene/

Vreme urgentno traži novu alternativnu ekonomsku i socijalnu politiku. Sindikatima i njihovim partnerima za demokratske promene neophodna je prvo celovita i jasna pregovaračka platforma koju će umeti učiniti prepoznatljivom i uverljivom građankama i građanima Srbije. Istovremeno, neophodna je moć mobilizacije – probuditi ponovo nadu ljudima i uveriti ih da ovoga puta njihova očekivanja neće biti izneverena. Nužna pretpostavka za to je obnovljeno poverenje da promene reprezentuju i vode oni koji nisu opterećeni prošlošću i koji imaju i energije i znanja i prkosa i integriteta, ocenio je on.

„Radnici ne vide da sindikati, bar ovakvi kakvi jesu, mogu značajnije doprineti rešavanju ključnih problema poput malih plata, nesigurnog posla i loših uslova rada ili samovolje poslodavaca. I sami zaposleni misle da je u značajnoj meri tačna ocena da ni oni sami nisu spremni, iz brojnih razloga, da učine i sami nešto za sebe“, smatra Stojiljković zalažući se na novu strategiju.

Ujedinjene granske sindikate „Nezavosnost“ osnovali su pre trideset godina zaposleni i sindikalni aktivisti iz više oblasti nezadovoljni politikom tada jedinog aktivnog Saveta samostalnih sindikata Srbije, poznatog kao državni ili režinski sindikat.

Prvi i dugogodišnji predsednik UGS bio je novinar Branislav Čanak, a potpredsednik izabran na prvom kongresu bio je Dušan Mitrović, prošle godine preminuli direktor Dan Grafa i jedan od osnivača UGS.

„Nezavisnost“ deluje u oko 1.100 privrednih društava i ustanova Srbije i organizovana je u 10 granskih sindikata i dva sindikata kao poseban oblik delovanja, penzonera i sportista.

Deveti kongres se, kao i osnovački 1991. održava u Velikoj sali Domu omladine Beograd, a počinje 12.00 sati svečanošću obeležavanja 30 godina od osnivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari