Sutra počinju drugi po redu Dani Milunke Savić 1Sa prošlogodišnje manifestacije

Otvaranjem izložbe „Deca u Velikom ratu 1914 – 1918“ autora Nade Petrović Vidoja Golubovića i Predraga Pavlovića, sutra, 6. oktobra, u 12 sati u Domu kulture „Milomir Glavčić“ u Jošaničkoj Banji počeće ovogodišnji, drugi po redu Dani Milunke Savić.

Ova izložba organizovana je po prvi put pre dve godine, a sastoji se od nekoliko tematskih celina. NJenu realizaciju pomogli su Udruženje potomaka ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 i poštovalaca iz Beograda, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojni muzej, Arhiv Srbije, Radio-televizija Srbije, Pedagoški muzej, Istorijski muzej Beograd, Arhiv Srpske pravoslavne crkve i Istorijski arhiv Vranja.

Dvodnevna manifestacija sa obiljem sadržaja imaće, pored dešavanja u Jošaničkoj Banji, i deo programa koji će se realizovati kraj rodne kuće Milunke Savić u njenom rodnom selu Koprivici, gde će u subotu, 7. oktobra, u 12 časova glumci Lepomir Ivković i Boško Puletić kazivati stihove pesama posvećenih Milunki Savić. Posle decenija zaborava ili, tačnije rečeno, povremenog prisećanja na herojska dela Milunke Savić, heroine Prvog svetskog rata, mnogo šta se u pozitivnom smislu promenilo i pokrenulo od kada su prošle godine, po prvi put, u Jošaničkoj Banji i njenom rodnom selu Koprivici organizovani Dani Milunke Savić.

Za organizaciju manifestacije, koja umnogome doprinosi očuvanju sećanja na ženu koja je nosilac najviših srpskih i francuskih vojnih odlikovanja, zaslužan je Centar za kulturu „Gradac“ i opština Raška.

Da podsetimo, ona je za života dobila dva ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima, Srebrne i Zlatne medalje za hrabrost Miloš Obilić, Spomenice oslobodilačkih ratova 1912 – 1913, Albanske spomenice, Spomenice za oslobođenje i ujedinjenje 1914 -1918, dva francuska Ordena legije časti, francuskog ordena Ratnički krst sa zlatnom palmom, ruskog ordena Krst svetog Đorđa Pobedonosca i drugih.

Uoči prošlogodišnjih prvih Dana Milunke Savić u potpunosti je obnovljena njena rodna kuća u selu Koprivici, a taj zamašan posao odradili su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Sahranjena u Aleji velikana

Milunka je rođena 1892. godine u selu Koprivica, nadomak Jošaničke Banje, koje se tada, i sve do balkanskih ratova, nalazilo u neposrednoj blizini granice sa ondašnjim Osmanskim carstvom. Ova žena ratnica se borila tokom balkanskih ratova prerušena u muškarca, kao dobrovoljac u Drinskoj diviziji. Učestvovala je u borbama kod Skadra i u Bregalničkoj bici 1913. Na lečenju od zadobijenih rana otkriva se njen stvarni identitet, što se ubrzo pročulo u srpskoj vojsci. Tokom I svetskog rata kao vojnik i oficir Drugog gvozdenog puka prošla je sa njim sve presudne bitke uključujući i najčuveniju na Kajmakčalanu. Umrla je 5. oktobra 1973. u Beogradu, a 10. novembra 2013. godine, posle četrdeset godina od smrti, njene mošti su uz najveće vojne i državne počasti sahranjene u Aleji velikana.

Vojska sredila put do Milunkine kuće

Ove godine Vojska Srbije, pripadnici njenog 210. inžinjerijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske završili su u avgustu mesecu radove na rekonstrukciji puta ka rodnoj kući heroine Milunke Savić u dužini od 2,5 kilometara i izgradili 500 metara novog puta do same kuće srpske heroine. Ovi objekti sa prvim, i jedinim spomenikom Milunki Savić, otkrivenim 1995. godine u centru Jošaničke Banje, čine međaše kojima Raška i narod ovog kraja u svoja sećanja trajno vraća ovu jedinstvenu ličnost istorije srpskog naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari