Sva prazna obećanja o velikoj maturi 1foto matura.edu.rs

Pomeranje uvođenja državne mature zbog pandemije virusa korona koja je poremetila planove čini se kao logičan potez, a za sada niko od zvaničnika ne želi da iznosi detalje šta će biti sa maturskim ispitom.

Nadležni u Projektu državne mature nisu želeli da komentarišu za Danas najnoviju informaciju o odlaganju mature već su nas uputili na Ministarstvo prosvete, iz koga su ranije poručili da će konačna odluka biti doneta u narednom periodu.

Treba napomenuti da Projekat državne mature koji finansira Evropska unija sa 3,7 miliona evra (reč je donaciji, a ne o kreditu) ne predviđa obavezu da se maturski ispit uvede, već je njegova svrha da se „obrazovni sistem pripremi za sprovođenje državne mature na kraju srednjeg obrazovanja“.

Projekat, naime, pruža podršku ustanovama sistema da pripreme, isprobaju i uvedu standardizovane završne i maturske ispite na kraju srednjeg obrazovanja, ali u njegovom opisu nigde ne stoji datum kada matura treba da startuje.

O velikoj maturi koja treba da bude „ulaznica“ za visoko obrazovanje, odnosno da zameni prijemne ispite na visokoškolskim ustanovama priča se skoro 20 godina.

Još 2001, u vreme tadašnjeg ministra prosvete Gaše Kneževića postojala je ideja da generacija đaka koja bi prva trebalo da polaže malu maturu bude i prva koju će na kraju srednje škole sačekati velika matura.

Promenom vlasti ova tema je zaustavljena praktično do 2011, kada je u okviru projekta „Podrška osiguranju kvaliteta sistema završnih ispita na nacionalnom nivou u osnovnom i srednjem obrazovanju“, koji je takođe finansirala EU, bilo planirano da se napravi koncept velike mature.

Tadašnjim zakonom bilo je predviđeno da maturski ispiti prvi put budu uvedeni na kraju školske 2014/15. godine, da bi u proleće 2013. prosvetna vlast (ministar je bio Žarko Obradović) odlučila da se matura odloži za tri godine, zbog toga što nisu bili usvojeni standardi za opšteobrazovne predmete u srednjem obrazovanju.

Koncept velike mature, urađen u okviru pomenutog projekta je završen, ali nikada nije objavljen i on je kasnije poslužio kao osnov za donošenje sličnih dokumenata.

Naredni ministar prosvete Srđan Verbić takođe je obećavao državnu maturu od 2019. i da će generacija koja bude upisivala srednju školu 2015/16. na početku znati kako će izgledati završni ispit na kraju srednjeg obrazovanja.

Ni od tog obećanja nije bilo ništa.

Priča se konačno zahuktala dolaskom Mladena Šarčevića na čelo Ministarstva prosvete koji se više nego svi njegovi prethodnici zajedno zalagao da uvođenje državne mature, s obzirom da je u svom privatnom obrazovnom sistemu već uspešno sprovodio program međunarodne mature.

Šarčević je na početku svog mandata formirao radnu grupu sa zadatkom da uradi radnu verziju nacrta velike mature i optimistično najavljivao će se ona polagati na kraju školske 2018/19.

U martu 2017. je usvojen koncept završnih ispita što je bio preduslov da Srbija dobije novac za Projekat državne mature, a bilo je planirano da se matura konačno uvede od školske 2020/21.

Međutim, u jesen 2019. je stigla vest o ponovnom pomeranju za godinu dana uz nesuvislo obrazloženje da „generacija koja je prvobitno planirana da polaže maturu nije obuhvaćena novim planom i programom“, što se znalo kada su pravljeni proračuni.

A onda je prekjuče Šarčevićev naslednik Branko Ružić najavio da državne mature neće biti ni 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.