Sve bolnice Zdravstvenog centra u Užicu vraćene u normalan režim rada 1Zdravstveni centar Užice Foto: Nenad Kovačević

Sve bolnice Zdravstvenog centra u Užicu vraćene su u normalan režim rada, Infektivno odeljenje je van kovid sistema, a Grudno je postkovid, što omogućava redovan rad, potvrdila je za Danas portparolka Zdravstvenog centra Danijela Vasiljević.

Polako se smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali i onih koji se obraćaju kovid ambulantama. Ipak, deo zdravstvenih radnika još uvek je angažovan na zbrinjavanju kovid pacijenata, a oko 70 ih je na bolovanju zbog infekcije virusom korona.

Ovakvi uslovi, kažu u užičkom Zdravstvenom centru, zahtevaju dobru i svakodnevnu organizaciju rada.

-Hirurški program svih operativnih grana se organizuje po kriterijumu hitnosti stanja pacijenta, ali i mogućnosti. Na hirurgiji je povećan broj sala, kako bismo što efikasnije skratili liste čekanja, kaže Vasiljević, koja objašnjava da se vreme čekanja na operativne zahvate jeste produžilo za vreme ekspanzije kovida 19.

Sve bolnice Zdravstvenog centra u Užicu vraćene u normalan režim rada 2
Foto: Ana Milošević/Danas

Duže se čekalo i na specijalističke preglede, a pacijenti sada na red dolaze po prioritetu koji se određuje izdatim uputom.

-Najviše se čeka na kardiološke preglede, a dosta pacijenata ima potrebu za kardiološkim pregledom i zbog posledica preležane korone. Slede pregledi vaskularnog hirurga, hematologa i reumatologa, kaže Vasiljević i napominje da dosta pacijenata čeka red za dijagnostiku na magnetnoj rezonanci i skeneru.

Normalizacija rada lekarima je dozvolila i da nastave sa specijalizacijama, koje su morale sačekati da prođe period neophodnosti zdravstvenih radnika na različitim pozicijama u okviru kovid sistema.

Sve bolnice Zdravstvenog centra u Užicu vraćene u normalan režim rada 3
Foto: Ana Milošević/Danas

-U ovom trenutku je zaista lakše, a videćemo kako će se situacija kretati. Sada na dnevnom nivou pregledamo od 100 do 120 pacijenata, a od tog broja uglavnom bude desetak pozitivnih na kovid. Radno vreme ambulante je, dopisom Ministarstva skraćeno do 17 časova, kaže dr kaže za Danas dr Brankica Savić, koordinatorka užičke Kovid ambulante.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari