Sve tanja optužnica protiv Mire Marković 1Foto: Sputnjik

Deo optužnice koja se odnosi na četiri od 12 osoba koje se terete za zloupotrebe pri dodeli stanova u vlasništvu države, a na kojoj je i supruga bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mirjana Marković zastareo je krajem prošle godine, preneo je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Uzrok za zastarevanje je, prema pisanju CINS-a, odbijanje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, da i pored više opomena od strane Višeg suda, ispravi greške u optužnici koje su se odnosile na novčane iznose koje su optuženi navodno protivpravno pribavili.

Zbog zastarevanja gonjenje je obustavljeno protiv bivših službenika opštine Novi Beograd Milutina Miloševića, Miloša Batine i Zorana Perića. Takođe je zastareo i deo optužbi protiv Živke Knežević, bivše generalne sekretarke Vlade Srbije, ali će se njoj i dalje suditi pošto se njeno ime spominje i u drugim tačkama optužnice. Prethodnih godina postupak je zastareo protiv nekadašnje ministarke za izbeglice Bratislave Morine i bivšeg funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Petra Zekovića.

U ovom predmetu i dalje se sudi Mirjani Marković, bivšem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu, nekadašnjem ministru Branislavu Ivkoviću, bivšem načelniku resora Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i nekadašnjim funkcionerima Državnog preduzeća za izdavanje nekretnina (Dipos).

Kako navodi CINS, počev od oktobra 2016. godine kada je podneta nova objedinjena optužnica u ovom predmetu, Viši sud je u više navrata tražio od tužilaštva da proveri nekoliko iznosa koji se spominju u optužnici. Kako dopisi nisu urodili plodom, sam sud je naložio veštačenje kojim bi se utvrdili tačni iznosi. Nakon toga, tužilaštvo je promenilo optužnicu, ali se ni tada brojevi nisu poklapali. Zastarelost u delu optužnice koji je bio sporan nastupila je 28. decembra 2017.

Podsetimo, suđenje zbog zloupotrebe prilikom dodele državnih stanova, traje oko 15 godina. Iz Višeg javnog tužilaštva nisu želeli da komentarišu napise CINS-a navodeći da se radi o predmetu koji je i dalje u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari