Demokratski aktivisti koji zahtevaju ostavku vlasti Hongkonga sukobili su se juče s pristalicama Pekinga, koji su pokušali da ih oteraju sa ulica koje su demonstranti okupirali u okviru svog protesta.

Neredi u trgovinskoj četvrti Mong Kok izazvali su strah da bi protesti mogli da prerastu u nasilje na ulicama, uprkos naporima lidera Hongkonga da smire napetosti. Pristalice Pekinga pokušavale su da odvuku sa ulica demonstrante koji su ukrstili ruke kako bi odoleli pritiscima gomile protivnika, dok je policija pokušavala da zadrži red i spreči komešanja između dve strane.

Pristalice kineske vlade su rušile šatore i lomile transparente demokratskih aktivista koji, između ostalog, zahtevaju ostavku gradonačelnika Hongkonga Leunga Čun Jinga. Kako su izvestili dopisnici, prenele su agencije, u sukobima je učestvovalo oko hiljadu pristalica Pekinga i oko sto demokratskih aktivista. Policija je formirala živi zid, nastojeći da razdvoji sukobljene strane, koje su se gađale flašama. „Svima nam je dosta. Ne držite građane Hongkonga kao taoce jer to neće davati rezultate. Upravo su zbog toga građani Hongkonga besni“, rekao je Viktor Ma (42), učesnik protesta.

Demonstranti su gnevni zbog plana Kine da kontroliše imenovanje kandidata za izbore 2017. i navode da žele punu demokratiju i slobodne izbore. Proteste, koji su počeli u prošlog petka, organizovali su studenti. Oni su opkolili dve vladine zgrade u Hongkongu, koji je poseban administrativni region Kine sa visokim stepenom autonomije, ali su upozoreni da ne pokušavaju da ih okupiraju.

Leung je pristao na razgovore s demonstrantima, koji zahtevaju demokratske reforme, ali je odbio da se povuče s funkcije. On je nekoliko minuta pred ponoć u četvrtak, kada je istekao ultimatum koji su mu postavili demonstranti za njegovu ostavku, rekao da će se sa studentima sastati glavna sekretarka Keri Lam i s njima razgovarati o demokratskim reformama, ali nije naveo kada. Lam je apelovala na demokratske aktiviste da se povuku sa ulica. „Sentimenti su jaki zato što su se protesti odužili, što povećava šanse za sukob“, rekla je Lam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari