Svečano otvoren Svetski kongres Rusina u Novom Sadu: Na naučnom skupu okupljeno 140 učesnika 1Foto: Grad Novi Sad

Svetski kongres Rusina, 17. po redu, svečano je otvoren danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Kongres se održava od 17. do 19. avgusta uz prisustvo delegacija članica Kongresa i 140 učesnika naučnog skupa koji dolaze iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Srbije.

Članica Svetskog Kongresa Rusina iz Srbije je Matica rusinska, a njenu delegaciju čine i članovi iz drugih rusinskih organizacija u Novom Sadu – Rusinskog kulturnog centra, Kulturno-prosvetnog društva DOK – Novi Sad i Društva za rusinski jezik, književnost i kulturu.

Tema Kongresa je zaštita baštine Rusina, uz prezentovanje dosadašnjih rezultata rada rusinske nacionalne zajednice, kreiranje projekata za afirmisanje i razvoj rusinskog naroda u svetskim razmerama, te revitalizacija rusinskog jezika.

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac se obratio prisutnima istakvaši da Grad Novi Sad podržava aktivnosti Nacionalne zajednice Rusina, jer je bogatstvo različitosti, koje je identitetski u njega utkano, naša zajednička tekovina koju imamo obavezu da čuvamo za buduće generacije, baš kao što su je prethodne generacije čuvale za nas.

Takođe je podsetio na univerzalne vrednosti i zajedničku saradnju kroz istoriju dva naroda, istakavši da se kroz ideju zajedničkog života većinskog stanovništva sa manjinskim nacionalnim zajednicama neguje tradicija i savremenost.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog državni sekretar Ninoslav Jovanović i posebni savetnik Marin Piuković, pokrajinska ombudsmanka dr Dragana Ćorić, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Adrian Borka, te predstavnik Nacionalnog saveta Rusina Joakim Rac i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Sašo Sabadoš, kao i brojni predstavnici rusinske nacionalne, kao i akademske zajednice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari