Svetske agencije o Vulinu: Proruski političar postavljen na čelo srpske obaveštajne agencije 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽOĆ/MO)

Agencije AP i Frans pres javljaju danas da je srpska vlada imenovala čvrsto proruskog političara kao novog šefa svoje državne obaveštajne agencije prenoseći objavu RTS-a da je Aleksandar Vulin imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

On je, podsećaju agencije, bio prethodno ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane Srbije.

Kao ministar unutrašnjih poslova on je posetio Moskvu u avgustu, u retkoj poseti jednog evropskog državnog zvaničnika od početka ruske invazije u Ukrajini, i tada je naglasio da se Beograd neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog njenog rata u Ukrajini, piše AP.

On je tada rekao ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije i nije deo antiruske histerije.

AP navodi da se Srbija koja zvanično traži članstvo u EU godinama udaljava od svog evropskog puta ka tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji, kao i ka Kini.

Vuln se smatra ruskim čovekom unutar srpskog rukovodstva, navodi AP.

„Njegovo imenovanje na tako osetljivo obaveštajno mesto se vidi kao još jedna uvreda zapadu i ignorisanje njegovih poziva Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU ako zaista želi da se pridruži bloku“, navodi AP.

AP prenosi da je Vulin govori da Srbija treba da odustane od svog članstva u EU i da treba da se okrene Moskvi, i da često kritikuje susedne države i njihove vodje i naziva ih pogrdnim imenima ukazujući da je Vulinu zabranjen ulaz u Hrvatsku, članicu EU.

Vulin se zalaže za stvaranje Srpskog sveta, kao kopija Ruskog sveta, koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu pod jednom zastavom predvodjene srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, piše AP.

Frans pres piše da je Vulin, proruski političar i čovek blizak predsedniku Aleksandru Vučiču, poznat po svojim nacionalističkim izjavama koje su često izazvale diplomatske sukobe sa susednim zemljama.

Francuska agencija takodje ukazuje da je Vulin jedan od retkih stranih evropskih zvaničnika koji je posetio Moskvu posle početka ruske invazije u Ukrajini, da se tada sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova i ponovio mu da Beograd neće uvesti sankcije Rusiji i da neće biti deo antiruske histerije.

Srbija, kako ukazuje Frans pres, je osudila rusku invaziju Ukrajine u Ujedinjenim nacijama ali odbija da se pridruži sankcijama koji je Zapad uveo Moskvi.

Frans pres piše da Vulin bezuslovno podržava predsednika Aleksandra Vučića, da je primećen po ideji o formiranju Srpskog sveta koji bi okupljao Srbe koji žive u raznim zemljama, a kritičari te ideje ukazuju da se ona izgleda približava ideji Ruskog sveta koju promoviše Rusija.

Frans pres ukazuje da je Srbija kandidat za članstvo u EU od 2012. i održava bliske veze sa Moskvom od koje zavisi skoro potpuno u snabdevanju gasom. Beograd takodje može da računa na podršku Rusije u Savetu bezbednosti UN oko Kosova, čiju samoproglašenu nezavisnost 2008. ne priznaje, navodi francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari