Međunarodna organizacija za borbu protiv AIDS i ostalih prenosivih bolesti zahteva da joj Zimbabve vrati više miliona dolara koje je ona dala ovoj zemlji u vidu donacije, tvrdeći da je zloupotrebila novac. Svetski fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije saopštio je da želi nazad 7,3 miliona dolara od ukupno 12,3 miliona koliko je protekle godine uložio u bankarske rezerve Zimbabvea.

Organizacija nije navela na koji način je novac zloupotrebljen. Džon Liden, direktor za komunikacijske usluge, izjavio je da je vlada Zimbabvea obećala da će vratiti novac do četvrtka. Zvaničnici vlade u Harareu nisu bili juče dostupni za komentar.

Prema rečima generalnog inspektora Džona Parsonsa, zahvaljujući Zimbabveu, Fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije ostao je bez potrebnih sredstava, a takođe su mu osujećeni napori za širenje misije spasavanja života. Akcije Zimbabvea ugrozile su i jednu ambiciozniju sumu od 188 miliona dolara koje Svetski fond planira da dodeli Zimbabveu, što odbor Organizacije treba da razmotri u petak, dodao je Parsons. On je naveo da Svetski fond i dalje zahteva da Zimbabve vrati novac, a kako navode visoki članovi Organizacije, zvaničnici iz finansijskog sektora u Zimbabveu obećali su da će to učiniti do četvrtka.

Poverenje između Svetskog fonda i vlade u Harareu ugroženo je usred sve dublje humanitarne krize koja potresa ovu zemlju i dovodi do još većih sumnji u to da su zapadni donatori voljni da investiraju u obnovu ekonomski propale države dok god je predsednik Robert Mugabe na funkciji, čak i u slučaju da se pregovori o podeli vlasti između njega i opozicije pokrenu s mrtve tačke. Grupe građana i pripadnici opozicije tvrde da bankarske rezerve finansijski pomažu Mugabea.

Parsons je ukazao na humanitarne posledice koje bi se mogle pojaviti u slučaju da bankarske rezerve ne uspeju da dostave novac za borbu protiv zaraza. Svetski fond je obezbedio velike količine lekova za lečenje malarije, ali je u finansijskoj mogućnosti da obuči 495 ljudi umesto prethodno planiranih 27.000 da bezbedno dostave humanitarnu pomoć. Kako procenjuje Svetska zdravstvena organizacija, 2,7 miliona od ukupno 12 miliona građana Zimbabvea boluje od malarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari