Pogranična opština Bosilegrad važi za jednu od deset najsiromašnijih u republici, a prema zvaničnim podacima sa poslednjeg popisa, broj stanovnika smanjen je za petinu.

Prema podacima Zavoda za statistiku, broj stanovnika u Bosilegradu smanjen je za 1.952 osobe, odnosno za 19,7 odsto, pa tako danas prosečno domaćinstvo u Bosilegradu čini tek 2,8 stanovnika. Sadašnjih 8.571 stanovnika ove opštine ima ukupno 5.578 stanova, pa tako računica pokazuje da u jednom stanu živi tek 1,5 stanovnika. To što mnogi stanovnici ove siromašne opštine imaju po dva stana, u Bosilegradu objašnjavaju nebrigom države koja je ovu pograničnu opštinu dovela u izuzetno nezavidnu ekonomsku situaciju.

– Bosilegrad je iz godine u godinu sve manji. Beda i nemaština naterali su ove ljude da sa poslednjim dinarom i poslednjim atomima snage, potraže bolji život u Vranju, Nišu ili nekom drugom gradu u Srbiji – ocenjuje za Danas predsednik opštine Vladimir Zaharijev. On navodi da bi iole korektnija ekonomska politika zemlje, sa jednim solidnim privrednim potencijalom, uz postojeće poljoprivredne i stočarske kapacitete, zadržala ljude da ostanu u Bosilegradu.

Prema poslednjim podacima regionalne ekspoziture Nacionalne službe zapošljavanja za Pčinjski okrug, u Bosilegradu je zaposleno 1.195 osoba, dok je na spiskovima onih koji čekaju posao čak 1.489 osoba. U ovoj opštini nekada je postojao pogon Kompanije Jumko iz Vranja, ali je on zbog nerentabilnosti zatvoren, a poslednjih godina nije otvoreno nijedno malo preduzeće niti je registrovana bilo kakva investicija. Situaciju su tokom prošle godine usložnili i požari u kojima je izgorelo nekoliko stotina hektara pod borovnicom čijom berbom i prodajom su žitelji ove opštine sebi obezbeđivali skromnu egzistenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari