Svi tužioci i sudije srpske nacionalnosti koji rade u kosovskim sudovima jutros su napustili svoje kancelarije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Svi tužioci i sudije srpske nacionalnosti koji rade u kosovskim sudovima jutros su napustili svoje kancelarije nakon odluke o suspenziji predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović, poručio je danas predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

Jevtić je na protestu u Gračanici rekao da je odluka tužilaca i sudija srpske nacionalnosti da do daljeg neće dolaziti na posao dok se odluka o suspenziji predsednice suda ne promeni, prenosi RTS.

Svi politički predstavnici treba da suspenduju svoj rad sa jasnim zahtevom, a to je da se prava srpskog naroda ovde poštuju. Da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad nama, naglasio je on.

Jevtić je ukazao da je namera zvanične Prištine da Srbi napuste Kosovo i Metohiju.

Protest je održan i u Kosovskoj Mitrovici, odakle je predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da su Srbi za mir i da ih nisu uplašile specijalne jedinice Rosu koje su stigle u Južnu Mitrovicu.

Rakić je naveo da zaposleni u sudovima nisu jutros otišli na posao u znak solidarnosti sa predsednicom Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanom Stevanović, koja je suspendovana jer je bila 22. marta na sastanku Srba sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Istu odluku doneli su i srpski politički predstavnici, koji će do daljeg biti samoinicijativno suspendovani sa funkcija u kosovskim institucijama, rekao je Rakić, prenosi Kosovo onlajn.

Protest u Severnoj Mitrovici završen je u 12.40 bez incidenata, posle čega su se građani mirno razišli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari