Svirali gradonačelniku Zrenjanina ispod prozora 1Protest za vodu u Zrenjaninu Foto: ZRAK

Nesvakidašnju akciju danas su izveli aktivisti Zrenjaninske akcije, tokom koje su svirali prolazeći pored Gradske kuće i kancelarije gradonačelnika ovog grada.

Kako su objasnili u izjavi za medije, „bili su gradonačelniku pod prozore da mu svirnu dva puta jer im je dosta česmovače. Bio je to jedan vrlo lep ad hoc koncert“. Sem sviranja, svratili su i do kancelarija gradske administracije, gde su predali svoje zahteve, navodeći da da je reč o informacijama od javnog značaja i da očekuju odgovore.

Kako su saopštili, tražili su imena i prezimena, stručnost i kvalifikacije, pređašnja iskustva članova gradonačelnikovog tima koji su angažovani na resšavanju problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu i 22 naseljena mesta, datume njihovog imenovanja na date funkcije kao i zvaničnu odluku i rešenje o formiranju tima.

Takođe su zatražili specifikacije troškova rada ovog tima i zarade članova tima, ukoliko su ovo plaćene funkcije i specifikacije poverenih poslova svakog člana tima.

Poseban zahtev je datum kada će biti sazvana Skupština grada po pitanju usvajanja izveštaja stručne komisije procene vodosnabdevanja i usvajanja stručne procene vodosnabdevanja grada Zrenjanin.

Zrenjaninska akcija podseća gradsku vlast u Zrenjaninu i javnost da je Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, glasala za Rezoluciju Ujedinjenih nacija iz 2010. godine kojom se kao ljudsko pravo prepoznaje pravo na pristup čistoj vodi. Pravo na čistu vodu predstavlja svetski priznato osnovno ljudsko pravo i stoga se svaka informacija koja doprinosi razotkrivaju razloga za kršenje ovog prava mora smatrati informacijom od javnog značaja,poručuju aktivisti Zrak-a uz najavu novih akcija, dok građani ne dobiju ispravnu vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari