Tači: Odlučan sam da Kosovo što pre dobije svoju vojsku 1Foto: www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je odlučan da Kosovo što pre dobije svoju vojsku.

„Poslednji put kada smo imali paradu Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) pre četiri godine rekao sam da će Kosovo imati svoju vojsku. Odlučan sam da formiramo vojsku što je pre moguće“, kazao je Tači na paradi pripadnika BSK povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti.

On je dodao da je put Kosova ka slobodi i nezavisnosti bio težak i mučan.

„Okupili smo se da obeležimo deset godina od stvaranje države Kosovo. Mnoge su se generacije žrtvovale da proglasimo nezavisnost Kosova 17. februara 2008. godine. Naš put prema slobodi i nezavisnosti je bio težak i mučan“, kazao je on.

Komandant BSK general-potpukovnik Rahman Rama je predao raport Tačiju i nakon toga su pripadnici svih rodova BSK i Policije Kosova prošli ispred bine na kojoj su bili najviši zvaničnici Kosova i gosti iz inostranstva.

U 15 sati Tači će prirediti prijem za zvaničnike Kosova, za strane goste i predstavnike diplomatskog kora akreditovanog na Kosovu, čime se zavšavaju svečanosti obeležavanja desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

U čast obeležavanja desete godišnjice nezavisnosti održana je svečana sednica Skupštine Kosova.

Na sednici su učestvovale mnoge ličnosti iz regiona i sveta, prenosi RTK.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, je u svom obraćanju na svečanoj sednici za 10. godišnjicu nezavisnosti Kosova, izjavio da druga dekada državnosti zahteva više rada i odgovornosti. Veselji je naveo da je ekonomska transformacija ključno angažovanje kosovskih institucija.

„Moramo da stvorimo uslove za drugačiji, brži i značajniji ekonomski razvoj. Druga decenija nezavisnosti bi trebalo da bude decenija ekonomske dobrobiti za građane Kosova“, rekao je on.

Počele su pripreme pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga i policije za defile na trgovima „Majka Tereza“ i „Skenderbeg“ u Prištini povodom 10. godišnjice nezavisnosti Kosova.

Svečani defile KBS-a koji je trebalo da se održi na dan proglašenja nezavisnosti je odložen zbog mnogih gostiju koji su učestvovali na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Defile KBS postao je tradicija od 2012. godine, međutim nije bio održan 2015. i 2017. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Tači: Odlučan sam da Kosovo što pre dobije svoju vojsku”

    • Preciznije, velikoalbanske „drazve kosova“. Kosovo je nesto drugo.

  1. Često se prave poređenja između KiM i Izraela. Neću o svetoj srpskoj zemlji već o nečem drugom – Palestini. Palestina je takođe paradržava nastala na terorizmu i njene sadašnje i bivše vođe su bili teroristi i ubijanje onih koji su za mirno rešenje je isto – Suroi je upravo zbog toga odbio Tačijevo odlikovanje povodom 10-to godišnjice R. Kosovo. Kao što su Jasera Arafata otrova li tako su na Rugovu izvršili atentat (povod, vratio se pradedovskoj veri – katoličkoj, inače je Rugovina majka bila Srpkinja od Živaljevića a i pradeda samog Tačija je bio Srbin sveštenik SPC) i ne samo na Rugovu već u mojoj Peći su ubili tri lekara Albanaca što nisu podržavali UQK. Na međunarodnoj zaveri zasnovanoj podršci UQK isto kao i Hamasa stvorena je Palestina koju smo mi Srbi priznali i glasali za njen prijem u UNESKO! Vi Dačić i naša burku, hidžab Maja obavezno posle posete jevrejskom Jad Vašemu trče na grob Jasera Arafata. To mu dođe isto kao posle Gazimestana na Kosovu Polju da odu u spomen kuću Adema Jašarija. Dakle. Međunarodni sud za zločine UQK sudi će pokazati i dokazati da je to bila terorističke organizacija koja je likvidira sopstvene građane da bi ostvarila prvu džamahiriju u srcu Evrope i kao takva ne može se smatrati preteča budućih oružanih snaga Kosova. Potpuna demilitirizacija Kosova je garant mira za sve okolne narode što bi trebalo da usledi i za BiH pre ulaska u EU. Srbija, Albanija i Hrvatska su dovoljan garant sigurnosti. Još nešto veoma bitno i R. Kosovo i BiH bi trebale biti vojno neutralne, dakle, Albanija, Crna Gora i Makedonija su poslednje države koje bi ušle u NATO sve drugo bi bila pretnja za mir.

  2. Постојање косовске војске није предвиђено Резолуцијом 1244 Савета безбедности, тако да би њено евентуално оснивање представљало casus belli по међународном праву.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.