Tamna demografska slika u Priboju 1Foto: S. Bjelić

U prvoj nedelji nove godine u Priboju nije rođena ni jedna beba. Iz godine u godinu demografska slika ovog grada sve je mračnija. U 2018. godini rođeno je 148 dece, dok je umrlo 346 ljudi.

Negativan godišnji prirodni priraštaj u Priboju, od 198 lica u minusu, još je izraženiji kada se zna da se u pribojskom porodilištu porađaju i žene i iz susednih opština Nova Varoš i Rudo, a da i ta novorođenčad ulaze u navedenu statistiku. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Priboju je 2017. rođeno 180 beba, a umrlo je 372 ljudi. Prethodne, 2016 je odnos rođenih i umrlih bio 186 prema 340. To pokazuje da je negativni prirodni priraštaj iz godine u godinu sve veći.

Situacija nije značajno drugačija ni u ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, osim u Sjenici koja beleži pozitivan prirodni priraštaj. Posmatrano na nivou države, od 169 opština u Srbiji, u 2016. godini, pozitivni prirodni priraštaj zabeležen je samo u šest sredina: gradovima Novi Pazar i Novi Sad, kao i opštinama Bujanovac, Sjenica, Preševo i Tutin. Direktna povezanost ekonomske situacije i prirodnog priraštaju stanovništva u Priboju je očigledna kada se pogledaju podaci iz osamdesetih godina kada se ovde rađalo prosečno oko 800 dece godišnje, dok je broj umrlih bio pet do šest puta manji. Ako se sa podacima o prirodnom priraštaju dodaju i ostale činjenice – da Priboj godišnje napusti oko 500 stanovnika, koji odu u druge gradove u Srbiji i zvanično prijave promenu prebivališta , još približno toliko ode u inostranstvo, a da se na godišnjem nivou zaključi tek stotinak brakova, Priboj bi za petnaestak godina mogao da ostane bez stanovnika. Ukoliko se, naravno, ne zaustave negativni demografski trendovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari