Izolovani slučajevi zaraze ebolom su neizbežni u Evropi, ali je izuzetno mali rizik od širenja infekcije, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija. „Sporadični slučajevi infekcije virusom ebole u Evropi su neizbežni zbog putovanja građana iz Evrope u pogođene zemlje i obrnuto“, izjavila je regionalna direktorka SZO Suzana Jakob.


Prema njenim rečima, rizik od širenja bolesti u Evropi „izuzetno je mali jer se može sprečiti“. „Postoji jedino opasnost od slučajne kontaminacije osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim pacijentom ali se to može kontrolisati uz primenu strogih mera zaštite i prevencije“, rekla je Suzana Jakob.

Saopštenje SZO usledilo je pošto se jedan medicinska sestra u Madridu zarazila od pacijenata koji su dobili ebolu u Africi. To je prvi slučaj zaraze u Evropi.

Tela umrlih od ebole ostavljena su da leže po ulicama u Sijera Leoneu zbog štrajka radnika za zakopavanje umrlih koji kažu da nisu plaćeni, prenosi radio-televizija te zapadnoafričke zemlje. Portparol ministarstva zdravstva Sijera Leonea, jedne od zemalja zapadne Afrike koje su pogođene epidemijom ebole, rekao je da je situacija veoma neprijatna i da sad ima novca za plaćanje ovih radnika. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije od ebole je u Sijera Leoneu do sada umrlo 600 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari