Telefonistkinja sprečila rat 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Vanda Bianki, telefonistkinja u odeljenju za inostranstvo u Itliji, sprečila je rat jednim pozivom.

Telefonistkinja sprečila rat 2Niko još nije zaboravio mračne dane septembra, naročito onog teškog i sudbonosnog 29. septembra, kada je trebalo da istekne ultimatum nemačke mobilizacije, piše list Pravda pre 80 godina.

Toga dana telefon je bio posrednik mira. G. Musolini je razgovarao s g. Hitlerom i mobilizacija je odložena za 24 časa, posle čega je došlo do Minhena.

Vanda je bila dežurna na liniji koja vezuje Palatu Venecija s ostalim svetom. U 11 časvoa ona je za pola minuta dala vezu Dučeu s Berlinom. Ona je pomogla da se Evropa spase od rata.

Ovih dana je u Italiji bio praznik, na koji se daju darovi mladnom svetu i deci. Duče je odlučio da osim dece, daruje i Vandu i njene koleginice.
Vanda priča:
“Preuzela sam službu, kao i svakog dana. Tačno u podne upalila se crvena sijalica Palate Venecija. Javila sam se.
-Halo, jeste li vi činovnica, koja je 29 septembra u 11 časova spojila moj radni kabinet sa ambasadorom u Berlinu?
-Da, Duče, odgovorila sam upola mrtva od treme.

Duče mi je čestitao i rekao da sam baš ja igrala ulogu posrednika u istoriji. Rekao mi je da ću dobiti nagradu, kao uspomenu na taj dan”.

Istog dana Vanda je pozvana u Palatu Venecija gde joj je uručena nagrada od 2.000 lira. Koleginice iz njenog odeljenja koje su tog dana bile u službi, dobile su po 1.000 lira, a sve ostale po 500.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme donosi nam zanimljivu priču o jednom autoru koji je izviždao svoj sopstveni komad na premijeri.Telefonistkinja sprečila rat 3

Ovih dana priređena je premijera komada “Srce” od Henrija Drajda u jednom londonskom pozorištu.

Predstava je savšeno uspela i publika je bila očarana.

Međutim, na nekoliko minuta pred kraj komada, jedan gospodin je iznenada počeo da zviždi i da lupa nogama, na veliko iznenađenje publike.

Redar u sali je tog gospodina izveo iz pozorišta i priveo u stanicu.

Tu je gospodin komesaru dao objašnjenje:
“Ja nisam ludak, kao što mislite, već samo autor komada, koji je večeras prikazan.

Predosetio sam da će me publika zvati na pozornicu da održim govor. I znajući da neću moći, jer ga nisam pripremio, nisam našao drugi način da se izvučem nego ovaj, da budem izbačen iz sale”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari