Teški dani za novosadsku policiju: Hapse se saobraćajci, šefovi ali i načelnici 1foto: Ana Milošević/ Danas

Policija u Novom Sadu prolazi kroz teške trenutke, samo u pet dana uhapšeno im je osam službenika, od kojih i jedan šef odeljenja. Sa druge strane, ni na samom vrhu nije ništa vedrije, načelnik Goran Radonjić obavlja dužnost u v.d. stanju, jer su prethodna dvojica njegovih kolega na tom mestu uhapšeni ili su pod istragom odstranjeni sa posla.

Uhapšen je jedan od šefova odeljenja saobraćajne policije i na teret mu se stavlja trgovina uticajem. Sumnja se kako je uticao da se ne sankcionišu vozači koji su učinili prekršaje. Ostalih pet saobraćajaca, terete se za zloupotrebu položaja.

U minulu subotu zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja uhapšeni su policijski službenici žandarmerije R. L. (43) i R. M. (47) koji se sumnjiče da su duže vreme fizički obezbeđivali Gorana Kovačevića Goranca koji ima “podeblji” dosije i od ranije je poznat policiji.

Goranac se sumnjičio da je sa četiri osobe, 22. maja 2017. godine, prebio, a potom oteo jednog muškarca.

Bojan Elek zamenik direktora Beogradskog centara za bezbednosnu politiku koji prati rad policije, kaže za Danas da loše upravljanje visokim kadrovima u policiji dovodi do situacije do koje smo došli u Novom Sadu.

„Smene policijskih službenika visokog ranga bez obrazloženja i postavljanje novih takođe bez valjanog konkursa i procedure, te upoznavanja javnosti sa njim, stvara probleme. Građanima mora da se objasni zašto je taj novi načelnik najbolje rešenje za njih, da ga upoznaju. Ali kod nas kako dođe koji funkcioner, posklanja stare i postavlja svoje nove, bez ikakvog obrazloženja, pa se onda jedni drugima svete, to je uvek tako bilo u našoj policiji“, rekao je Elek.

Tek će se, smatra, pokazati da li su ova učestala hapšenja u Novom Sadu pokušaj nekog da se bavi stanjem u policiji i da kreće da čisti redove.

Omiljeni “neimar” koji dobija gradske i pokrajinske tendere

Goran Kovačević je čovek debelog dosijea, prema dostupnim informacijama, koji se povezuje sa trgovinom narkotika. Građevinska firma sa kojom je takođe povezan, redovno dobija tendere u Novom Sadu i Pokrajini za izgradnju i rekonstrukciju javnih površina i ustanova.

Podsetimo, na ovog biznismena iz Vrbasa pucano je iz ispred Osnovne škole Đura Daničić, ali je ranjen njegov šurak Niko Uskoković, koji je i bio vlasnik firme „Suuniko Solutions“ koja je dobijala milionske ugovore, od izgradnje Baletske škole, do nove kovid bolnice u Novom Sadu.

Na Kovačevića je pucano i u septembru prošle godine. U napadu je tada ubijen njegov telohranitelj, MMA borac Uroš Stefanović, dok je Kovačević lakše povređen.

“Vruća” fotelja načelnika novosadske policije prečica do zatvora

Sadašnji v.d. načelnik Goran Radonjić koje je izabran u junu, u javnosti je postao poznat nešto ranije zbog brutalnog prebijanja Gorana Uroševića.

Tada se ovaj građanin, nakon 15 minuta batina, vezan, onesvestio u fiskulturnoj sali policije. Država je platila Uroševiću 130.000 dinara, zbog povreda i pretrpljenog straha, a Radonjić je uprkos ovoj evidentnoj upotrebi prekomerne sile, dalje napredovao.

Inače, važi za blisku osobu Milorada Šušnjića, ranije suspendovanog načelnika koji je pod istragom.

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković, kada je Radonjić izabran, ocenio je kako su prethodni načelnici hapšeni i pod krivičnim postupcima obrukali Novi Sad, ali da „novi načelnik nije doveden da prekine ovu izopačenu praksu, nego da je nastavi“.

„Goran Radonjić nije deo rešenja nego deo problema, jer je i u mandatu prethodna dva načelnika zauzimao ključna mesta u novosadskoj policiji. Kako je bilo moguće da Šušnjić i Malešić završe u pritvoru, a njihov najbliži saradnik Radonjić napreduje“, kazao je Novaković.

Poslednjih godina, biti načelnik novosadske policije, prečica je do sukoba sa zakonom.

Prošli načelnik Slobodan Malešić u zatvor je otišao u aprilu ove godine zbog trgovine uticajem, gde su on i njegovi saradnici osumnjičeni kao organizovana kriminalna grupa.

Trenutno se brani sa slobode i malo ko zna kako će se rasplesti klupko informacija oko njega, kao je objavljeno, da je bio u vezama sa kontroverznim biznismenima bliskim Srpskoj naprednoj stranci Zvonkom Veselinovićem i Markom Bosancem.

Pretprošli načelnik Milorad Šušnjić, u septembru 2020. godine je pritiskom javnosti smenjen, zbog snimka na društvenim mrežama na kom se vidi kako Nikšićanin Ivan Kontić brutalno lomi ruke jednom mladiću i koji je zaprepastio čitavu zemlju.

Ubrzo je i suspendovan u februaru prošle godine, kada je optužen da je po naređenju nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović naložio da se kriminalac Darko Elez prisluškuje i prati i tako spreči da ga istražuju druge službe.

Za vreme njegovog policijskog mandata više od 30 policijskih inspektora je napustilo MUP jer nije htelo da radi sa njim kao nadređenim.Vraćen je u službu na na mesto pomoćnika komandanta za uniformisane radnike u Direkciji policije u SIV-u.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari