Tetkicama stigli na naplatu troškovi pravobranilaštva, idu i do 49.500 dinara 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

Posle presude Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da pomoćno osoblje u školama koje prima minimalac nema pravo na isplatu regresa i toplog obroka pošto im je sadržan u koeficijentu, tetkicama u nekim školama stigli su na naplatu troškovi pravobranilaštva.

Jednu od njih, zaposlenu u Gimnaziji u Lazarevcu, ti troškovi će koštati 49.500 dinara, ali joj je Državno pravobranilaštvo izašlo u susret i omogućilo da dug plati u 12 mesečnih rata.

Na sreću ove troškove umesto nje će platiti Forum beogradskih gimnazija, čija je članica, ali to nije jedni slučaj koji je stigao na naplatu.

– Četiri naše tetkice iz Lazarevca su dobile da plate troškove pravobranilaštva u iznosu od 40.000 do 49.000 dinara, koje je u sudskom postupku zastupalo škole, jer direktor nema pravo da angažuje advokata. Peta je dobila manji iznos, oko 28.000 jer nisu imali više od jednog ročišta. U svakoj gimnaziji koja je naša članica ima bar po tri, četiri zaposlena koji su podneli tužbe za regres i topli obrok, ali ima i onih koji nisu članovi sindikata. Pitali su nas da li možemo da pokrijemo i njihove troškove, ali to nije moguće – kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, procenjujući da će samo troškovi pravobranilaštva taj sindikat koštati oko milion dinara.

On dodaje da će i sudski troškovi sigurno stići na naplatu, a kao srećnu okolnost navodi to što nikom nije isplaćena naknada na ime regresa i toplog obroka za poslednje tri godine, za koje su zaposleni imali pravo da potražuju novac.

– Koleginice koje su dobile da plate troškove pravobranilaštva su povukle tužbe, ali ima i nekih koje su u dogovoru sa advokatima odlučne da idu do Strazbura. Mi imamo u jednoj gimnaziji dobijene sporove, koji su postali pravosnažni, ali novac nije bio isplaćen. A potom je na osnovu revizije Vrhovnog kasacionog suda preinačena odluka i nisu tetkice te koje su dobile spor, već država. Tako da što se tiče Foruma, neće biti povlačenja novca koji je isplaćen na ime naknada za regres i topli obrok, već će na naplatu stići sudski i troškovi pravobranilaštva – kaže Markov.

Podsetimo, presudom po reviziji VKS je u julu utvrdio da tetkice, domari i ostalo pomoćno osoblje koje prima minimalnu zaradu nema pravo na regres i topli obrok, jer su te naknade sadržane u koeficijentu.

Dve godine ranije je taj isti sud, po istom osnovu, tvrdio suprotno, da u minimalnoj zaradi nikako ne može da bude sadržana bilo koja druga naknada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari