Tijanić podelio novinare 1Foto: FoNet

Novinarka RTS-a Verica Bradić reagovala je na istup 14 nevladinih organizacije koje se protive inicijativi za imenovanje ulice Aleksandra Tijanića, smatrajući da on i te kako zaslužuje ulicu u Beogradu.

– Aleksandar Tijanić nije bio osoba koja je za života pratila ideološki dnevni red nevladinih organizacija, ali to nema veze sa inicijativom za imenovanje ulice po njemu. Tijanić je obeležio žurnalističku epohu počev od osamdesetih godina prošlog veka, i to na čitavom prostoru nekadašnje Jugoslavije – ističe Bradić. Prema njenim rečima, njegov novinarski doprinos podigao je značaj profesije u tom periodu.

– To je dovoljan razlog da Skupština Beograda donese odluku o dodeli njegovog imena jednoj od beogradskih ulica, kao i imena njegovog redakcijskog druga Bogdana Tirnanića – smatra Bradić. Ona dodaje da utvrđivanje moralno-političke podobnosti za imenovanje ulice na način kako to čini grupa nevladinih organizacija, „predstavlja zagađivanje javnog prostora i javne debate, koja je inače u ovakvim slučajevima legitimna“.

– Diskreditacija Aleksandra Tijanića bazirana je na besmislenoj optužbi po kojoj je njegova politička izjava „shvaćena kao naredba da se Đinđić ubije i ta naredba je odmah izvršena“. NJu ne bi trebalo ni komentarisati, da nije reč o optužbama za ubistvo koje su postale omiljeno oruđe političkih lovaca na veštice, od čega je već vreme da se zaštiti ne samo Aleksandar Tijanić već i sam Zoran Đinđić – naglasila je Verica Bradić.

Podsetimo, inicijativu za imenovanje ulice po Aleksandru Tijaniću pokrenuo je UNS, a ona obuhvata i novinara Bogdana Tirnanića. Tu ideju podržao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a predlog je već predat Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda. Vesić je izrazio želju da se inicijativa nađe na dnevnom redu narednog zasedanja Skupštine grada u novembru.

Ovom predlogu usprotivilo se 14 nevladinih organizacija, na čelu sa Ženama u crnom.

„Ta opskurna ličnost, specijalizovana za prikupljanje kompromitujućih informacija radi ucene („nemoj ja da počnem da pričam“), rodonačelnik prljavog novinarstva, savetodavac kontroverzne braće Karić, ministar u zločinačkoj Miloševićevoj vladi i promoter knjiga Mire Marković, ne zaslužuje ulicu“, naveo je civilni sektor.

Kako su istakle nevladine organizacije, Tijanić treba da ostane zapamćen i po podloj ulozi u ubistvu Zorana Đinđića. NJegova izjava: „Ako Đinđić preživi, Srbija neće“, data u vreme kada je bio visoki državni funkcioner, savetnik predsednika Republike, shvaćena je kao naredba da se Đinđić ubije i ta naredba je odmah izvršena, čime počinje proces povratka Srbije u mračne devedesete godine. Sve rečeno upućuje na zaključak o jednoznačnoj moralnoj i političkoj neprihvatljivosti slavljenja te problematične ličnosti“, navodi se u saopštenju civilnog sektora.

Lekić: Šta je sledeće, trg Vučićevića?

Inicijativu ne podržava ni predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

– Ako i to prođe, možda nas čeka bulevar Dragana Hadži Antića ili trg Dragana J. Vučićevića. A sve u okviru kvarta – „Sluge režima“, kaže Lekić za Danas.

Nino Brajović: Bio je jedan od najtalentovanijih novinara

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović kaže za Danas da je Tijanić zaslužio ulicu zato što je bio jedan od najtalentovanijih srpskih i jugoslovenskih novinara u poslednjih nekoliko decenija, zato što je napravio dve odlične komercijalne televizije, podigao rejting Javnog servisa na najviši evropski nivo, zato što su ga se moćnici bojali „i zato što nikoga nije ostavljao ravnodušnim, pa ni Žene u crnom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari