Imala samo dva zaposlena, donaciju dao i biznismen s Interpolove poternice: Šta se dešava sa Fondacijom Dragice Nikolić, nekadašnje prve dame? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U vreme kada se Tomislav Nikolić vraća u politiku, postavlja se pitanje šta se dešava sa nekadašnjom prvom damom Dragicom Nikolić, odnosno istoimenom Fondacijom koju je osnovala nedugo nakon što je Nikolić postao predsednik Srbije 2012. godine.

Fondacija „Dragica Nikolić“ osnovana je 2013. godine, postoji i danas, ali za razliku od zlatnog doba 2014. kada je na godišnjem nivou prihodovala više od od 400 miliona dinara, poslednjih godina je ta cifra svedana na svega pet ili šest miliona.

Fondacija supruge nekadašnjeg predsednika, sa samo dva zaposlena, u 2014. je prikupila 409 miliona dinara, koliko je otprilike i potrošila na razne humanitarne aktivnosti.

Dok je Nikolić bio na vlasti, ta fondacija je iz godine u godinu beležila rast prihoda i to je u javnosti izazvalo sumnje da kompanije ne daju novac Fondaciji iz čovekoljublja, već iz interesa, jer je reč o supruzi predsednika Republike.

Fondacija je ulagala u razne oblasti uglavnom u vezi sa decom, a između ostalog donirala je i aparat za veštačko disanje Institutu za neonatalogiju, više aparata bolnici u Vršcu, paketiće porodilištu Kliničkog centra, pa čak i kuću seoskoj porodici koju odgaja samohrani otac. Poslednji put se javno oglašavala na početku korone.

Fondacija nikada nije imala internet prezentaciju, ali podaci iz registra u APR pokazali su da je upraviteljka fondacije Violeta Karić, dok je članica Upravnog odbora Milena Nikolić, Dragičina snaja.

„Za porodicu Nikolić pomaganje drugima je smisao života“, navodi se u jednom od saopštenja Fondacije u kojem se, između ostalog, odgovara tabloidima koji su pred Nikolićev pad u cilju pripreme za dolazak Aleksandra Vučića na čelo Srbije, vodili svakodnevnu kampanju protiv Tomislava Nikolića i njegove supruge, uključujući i Fondaciju.

U reagovanju na pisanje lista „Alo“ gde se osporava transparentnost njenog rada, Fondacija Dragica Nikolić je 2016. godine saopštila da je u protekle dve godine, isključivo u inostranstvu od humanitarnih organizacija, obezbedila više od četiri miliona evra i u skladu sa zakonom utrošila ih u zdravstvo i školstvo Srbije.

„Naše samostalne donacije i donacije koje su obezbeđene u saradnji sa drugim fondacijama, udruženjima i kompanijama, dostižu više od 7,5 miliona evra“, pisalo je u saopštenju.

Fondacija je navela da je je za vreme katastrofalnih poplava 2014. godine prikupila i materijalna sredstva, aparate za zdravstvo, lekove, opremu, nameštaj, odeću, hranu i preko lokalnih samouprava podelila ugroženim građanima, kao i da je u to vreme u rekordnom roku obnovila 200 i izgradila 21 novu kuću za građane kojima je poplava uništila krov nad glavom.

“Pored svakog renoviranog ili uređenog objekta postavljene su donatorske table na kojima su jasno istaknuti svi donatori”, navela je Fondacija.

Kragujevački portal ucentar.rs naveo je da je jedan od finansijera rekonstrukcije kragujevačkog porodilišta Slobodan Tešić, čije ime se pominje u aferi trgovine oružjem, jer na donatorskoj tabli stoji ime njegove supruge Živane, a Tešići i Nikolići su navodno dobri prijatelji.

Ipak, radom fondacije nisu se bavili samo tabloidi već i ozbiljni mediji, jer je bilo dosta pritužbi, prijava i sumnji na malverzaciju novcem odnosno trgovinu političkim uticajem.

Tomislav Nikolić potvrdio je za Insajder.net 2016. godine da je bugarski biznismen Cvetan Vasilev, koji je dve godine slobodno živeo u Srbiji iako je za njim raspisana crvena Interpolova poternica, uplatio donaciju fondaciji njegove supruge Dragice Nikolić. Tadašnji predsednik Srbije rekao je da je donacija uplaćena pre nego što je za Vasilevim raspisana poternica. Pored toga prodata mu je paraćinska „Staklara“ koju je ostavio uništenu i u dugovima.

“Milijardu i 200 miliona dinara je Fondacija donela u Srbiju, a vi me pitate da li je Cvetan Vasilev uplatio 200.000 dinara. I sad ja s vama treba da razgovaram kao s čovekom koji ozbiljno shvata Srbiju“, rekao je Nikolić odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.

Na konstataciju novinara da je pitanje legitimno budući da Fondacija drži imena donatora u tajnosti, Nikolić je rekao da ne postoji zakonska obaveza da Fondacija objavljuje spisak donatora i da je takav zakon donet pre no što je on postao predsednik Republike, preneo je ucentar.rs.

Mediji su 2017. godine tvrdili da su donatori Fondacije Dragica Nikolić bili često i izvođači radova na poslovima koje finansira donacija, a da nadležni organi treba da ispitaju koliko je novca iz takvog „burazerskog“ angažmana završavalo na privatnim računima

Firme „Banković“ i „Jezero“, donatori Fondacije, bili su često i izvođači radova na poslovima koje je finansirala ta organizacija, a nadležni organi treblo je da ispitaju koliko je novca iz takvog angažmana završavalo na privatnim računima.

Vlasnici firmi, Boban Banković i Dragan Kojović bili su bliski prijatelji porodice Nikolić. Posle velike bure oko izgradnje Centra za matične ćelije u Kragujevcu, radnici firme „Banković“ koji su bili izvođači radova, za „Blic“ su tvrdili da je više miliona evra završilo u džepovima porodice Nikolić. Zbog njih je navodno firma „Jezero“, koja je bila podizvođač na ovom projektu, pustila menice za naduvane poslove vredne blizu milion evra, čime je blokirala račun i zaustavila radove na ovom projektu od velikog značaja, čiji je donator bila i Fondacija Dragice Nikolić.

Policija je tada izdala saopštenje da nije pokrenula istragu povodom ovog slučaja.

S obzirom na ogroman pad donacija od vremena kada Nikolić nije predsednik države, a Dragica prva dama, nije bilo ni većih aktivnosti fondacije. Jadna od poslednjih je bila u martu 2020. u okviru borbe protiv korna virusa. Fondacija je donirala pet miliona dinara i sredstva uplatila na specijalni račun koji je Ministarstvo finansija otvorilo za prikupljanje pomoći.

„Donacijom želimo da podstaknemo sve one koji imaju više nego što im je trenutno potrebno, da pomognu svojoj Srbiji i njenim građanima da izađu iz krize. Samo zajedničkim naporima možemo da očekujemo pobedu nad ovim zlom“, navedeno je u saopštenju.

Danas do objavljivanja ovog teksta nije uspeo da stupi u kontakt sa Dragicom Nikolić.

Radomir Nikolić odlikovao fondaciju svoje mame Dragice

Priznanje je dodeljeno na Dan grada i dan kada se slavi 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije, 8. maja 2018. godine.

“Odlukom gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića Plaketa Svetog Đorđa, za izuzetan doprinos u pružanju pomoći gradu i građanima Kragujevca, afirmaciju i promociju Kragujevca kao mesta negovanja ljudskih i humanih vrednosti, dodeljena je Fondaciji ‘Dragica Nikolić’”, navedeno je tada na sajtu Grada Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari