Međunarodni bliskoistočni pregovarači sastali su se juče u Jerusalimu pokušavajući da nađu način da se obnove mirovni pregovori, nakon što je Hamas nasilno preuzeo vlast u Gazi ranije ovog meseca. Okupljanje takozvanog kvarteta za mirovni proces na Bliskom istoku usledilo je dan pošto su se izraelski, palestinski, egipatski i jordanski lideri sastali na samitu u Šarm el-Šeiku sa ujedinjenim stavom protiv Hamasa.

Međunarodni bliskoistočni pregovarači sastali su se juče u Jerusalimu pokušavajući da nađu način da se obnove mirovni pregovori, nakon što je Hamas nasilno preuzeo vlast u Gazi ranije ovog meseca. Okupljanje takozvanog kvarteta za mirovni proces na Bliskom istoku usledilo je dan pošto su se izraelski, palestinski, egipatski i jordanski lideri sastali na samitu u Šarm el-Šeiku sa ujedinjenim stavom protiv Hamasa. Predstavnici kvarteta, SAD, EU, UN i Rusija, razgovarali su gotovo tri sata u zgradi američkog konzulata u Jerusalimu.
Učesnici sastanka nisu se obratili novinarima, a detalji pregovora nisu bili odmah dostupni. Najavljeno je da će bliskoistočni pregovarači imenovati odlazećeg britanskog premijera Tonija Blera na mesto visokog mirovnog posrednika u regionu, saopštio je jedan od zvaničnika SAD. Bler juče nije isključio tu ideju. „Smatram da svako ko se zalaže za mir i stabilnost u svetu zna da je trajno rešenje izraelsko-palestinskog pitanja ključna stvar“, rekao je Bler. „Kao što sam i ranije isticao, učiniću sve što je u mojoj moći da do takvog rešenja dođe“, istakao je odlazeći britanski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari