Bivši britanski premijer Toni Bler, tokom prve posete Bliskom istoku kao mirovni posrednik, apelovao je na izraelske i palestinske lidere da potpomognu novom „osećaju mogućnosti“ u regionu.
Bler, koji je u ponedeljak doputovao u Izrael, izjavio je da je došao da „sasluša, sazna i razmotri“ situaciju tokom dvodnevnog sastanka s izraelskim i palestinskim liderima.

Bivši britanski premijer Toni Bler, tokom prve posete Bliskom istoku kao mirovni posrednik, apelovao je na izraelske i palestinske lidere da potpomognu novom „osećaju mogućnosti“ u regionu.
Bler, koji je u ponedeljak doputovao u Izrael, izjavio je da je došao da „sasluša, sazna i razmotri“ situaciju tokom dvodnevnog sastanka s izraelskim i palestinskim liderima. Ali, prema njegovim rečima, već je osetio spremnost obe strane da naprave napredak.
„Mislim da postoji osećaj mogućnosti, ali da li taj osećaj može da bude preveden u nešto što je neophodno uraditi“, izjavio je Bler posle sastanka s izraelskim predsednikom Šimonom Peresom u Jerusalimu.
Bler je izraelskim zvaničnicima na sastanku u ponedeljak rekao da bliskoistočni samit planiran za jesen mora doneti rezultate, a ne samo da bude javni događaj, saopštili su izraelski zvaničnici.
Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, obećao je da će iskoristiti svoju uglavnom ceremonijalnu funkciju kako bi podržao Blera. „Vaš uspeh je i naš uspeh. Vaši snovi su i naši snovi“, rekao je Peres novinarima posle sastanka. „Osećam da postoji ozbiljan okvir za mogućnost da se postigne mir. Ne znam koliki je rok trajanja te mogućnosti, ali se plašim da nije dug“.
Bliskoistočni posrednik kasnije se u Ramali sastao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom. Bler će prvu posetu regionu Bliskog istoka okončati sastankom s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.
Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da će Blerovu misiju upotpuniti direktni razgovori između Izraelaca i Palestinaca. Izraelski zvaničnici izjavili su da Bler želi da sasluša stav dveju strana pre nego što krene na izradu radnog plana. Bler ne želi ništa da nameće nijednoj strani, ali očekuje stvarni napredak.
Izraelski ministar inostranih poslova Cipi Livni izjavila je posle sastanka s Blerom da je njegova misija usledila u „kritičnom trenutku kada je moguće promeniti pravac kretanja, posle nekoliko godina zastoja u donošenju mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari