Zahtev da Skupština Srbije usvoji “Smiljinu” rezoluciju o ustaškom genocidu 1Foto: Medija centar

Smilja Tišma (92), najstarija narodna poslanica, koja je kao dete preživela logor u Jasenovcu, pozvala je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da sazove sednicu Narodne skupštine na kojoj bi se usvojila rezolucija o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj 1941-1945.

Konferencija za medije je počela minutom ćutanja i paljenjem sveće, za, kako su rekli organzatori, velikomučenike hrvatskih logora, jama, spaljivanja, prgona i ubistava na teritoriji NDH i kasnije u “Oluji” 1995.

Navedeno je da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi, od kojih je više od pola miliona bilo Srba, čak 74.000 dece.

Takođe, ukazano je da je ukupno u NDH stradalo oko milion Srba.

Tišma, koja je i inicijatorka i prva potpisnica grupe 10 poslanika, koji su 7. decembra 2021. podneli predlog ove rezolucije, istakla je da je sa majkom, dvema mmlađim sestrama sa šest godina preživela pet logora u Hrvatskoj.

– Pozivam Anu Brnabić da zakaže sednicu u Skupštini Srbije, da se prekine sa ćutanjem administracije, da se bude jedna tačka dnevnog reda – rezolucija o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH na koju smo čekali 80 godina. Narod koji nema istoriju osuđen je da odumire, a to je u velikoj meri slučaj sa nama Srbima. Sramno je i ponižavajuće za sve žrtve i srpsku naciju da se 76 godina skrva monstruozni zločinu u NDH – navela je Tišma.
Ona je dodala da hrvatski oficiri zanju samo da kolju i ubijaju, navodeći da su podučavali kosovske bezbednjake kako treba izvoditi “Bljesak” i “Oluju” na Kosovu.

Zahvalila se predsedniku Alekandru Vučiću zbog komemoracija u Donjoj Gradini i u Busijama, ali je dodala da je za “velikomučenike hrvatskog genocida”, najvažnije je da parlament osudi genocid u NDH.

– Ne smemo da ćutimo, moramo da dignemo glas da kažemo ko je žrtva ako zločinac – naglasila je Tišma, koja je na kraju svog govora zaplakala.

Gojko Rončević (89), preživelo dete logoraš iz Jastrebarskog i inicijator pripreme Predloga “Smiljine” rezolucije o ustaškom genocidu, rekao je da je donošenje ove rezolucije “centralno pitanje biološkog opstanka srpskog naroda i bezbednosti naše dece”.

Doktor Branimir Nestorović iz “Viteozova reda zmaja”, rekao je da svi istoričari sem naših smatraju da je počinjen genocid nad Srbima u NDH.

On je istakao da je devet meseci pokušavao da u Skupštini Srbije govori o problemima dece, ali da je dobijao ogovor da sada nije trenutak za to.

Nestorović je izjavio da “osam američkih agencija našu decu prodaju po svetu”, kao i da su pedofili zaštićeni, “jer ne smeš da im objaviš ime i pezime”.

– Sa ovim brojem abortusa, narkomanije, mi kao narod nemamo perspektivu – rekao je Nesotrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari