Traže se smene i preispitivanje odgovornosti 1Foto: Medin Halilović

Pune tri sedmice, neformalna grupa od tridesetak građana, svakog dana, od 18 časova, protestuje ispred upravne zgrade Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Oni pištaljkama i bukom izražavaju nezadovoljstvo zbog stanja u toj zdravstvenoj ustanovi i traže smenu čelnika bolnice, jer ih smatraju najodgovornijim za sve što se događalo u junu, kada se grad našao u haosu zbog velikog broja obolelih i umrlih od korona virusa.

Osim smene v. d. direktora bolnice Meha Mahmutovića, poslednji zahtevi su da se u celu priču umeša nadležno tužilaštvo, i po službenoj dužnosti, utvrdi odgovornost u Opštoj bolnici zbog velikog broja umrlih.

Zatražili su i razgovore sa predstavnicima te zdravstvene ustanove i komandantom Gradskog štaba za vanredne situacije Nihatom Biševcem.

Učesnici protesta, za sada, istrajavaju u nameri da „na čistac“ isteraju celu situaciju, iako, tvrde, da trpe razne vrste pritisaka, u koje ubrajaju i neformalnu ponudu da dobiju dva mesta u Upravnom odboru Opšte bolnice.

Uporedo sa ovim protestima, unutar bolnice povećava se nezadovoljstvo lekara i ostalih zdravstvenih radnika.

Prva otvorena nezadovoljstva, otvorenim pismima na svojim Fejsbuk profilima, pokazali su hirurg Enes Zogić, pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i anesteziolog Mithat Mušić, otvorenim pismom javnosti, Mahmutoviću i Ministarstvu zdravlja.

Podigli su glas nezadovoljstva zbog vraćanja u direktorsku fotelju Mahmutovića, „čoveka koji se nije snašao u haosu“ i čije su „nesposobnost, neodgovornost i arogancija“ doprineli nepripremljenosti zdravstvenog sistema u Novom Pazaru da odgovori na razbuktavanje pandemije „iako je imao jasnu situaciju“.

Kako Danas saznaje iz svojih dobro obaveštenih izvora, nezadovoljstvo unutar Opšte bolnice iskazuje se novom aktivnošću. Lekari su na sebe preuzeli odgovornost i počeli da potpisuju peticiju kojom se traži smena Mahmutovića i njegovog menadžmenta.

Poručuju da će „kompletnu informaciju javnosti predočiti“ kad potpisivanje peticije bude završeno i ona bude poslata u Beograd na tri poznate adrese: predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Potpisivanje peticije počelo je pre nekoliko dana. Samo prvog dana potpis ispod nje stavilo je više od 30 lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari