Glavni odbor SDA Sandžaka doneo je odluku da uputi zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da hitno izvrši istragu o oružanom upadu u službene prostorije ove stranke i pokušaj ubistva tadašnjeg ministra u Vladi Srbije i predsednika stranke Sulejmana Ugljanina.


Kako je navedeno na sajtu ove partije, zaključak je usledio nakon razmatranja izveštaja o incidentu koji se dogodio u januaru 2009. godine u Novom Pazaru, a koji je je „kao odgovor na pitanje poslanika SDA Sandžaka potpisao ministar policije Nebojša Stefanović“. Ova partija smatra da je izveštaj falsifikovan i „da predstavlja objektivnu pretnju i opasnost za živote rukovodstva stranke i za dolje političko delovanje i organizovanje bošnjačkog naroda u Srbiji“.

GO SDA Sandžaka je ocenio da su iz izveštaja „izbačene ključne činjenice, te da je sakriveno da je bilo više pucanja iz više komada vatrenog oružja, jasno ukazuje da su policija, sudstvo i tužilaštvo bili aktivni u pripremi, organizaciji, izvršenju i na kraju prikrivanju zločina“. Ova partija je pozvala „državni vrh Srbije“ na otvaranje dijaloga o „trajnom rešavanju nagomilanih problema“, ali i EU i njene nadležne institucije „da se direktno i aktivno uključe u rešavanje nagomilanih i nerešenih pitanja Bošnjaka u Srbiji“.

Do incidenta pre šest godina došlo je kada je lokalna vlast donela odluku da iz prostorija Kulturnog centra iseli centralu SDA Sandžaka, jer ugovor koji je sklopljen između ove partije i tadašnjeg Doma kulture nije bio punovažan, jer po Zakonu o sredstvima u svojini Republike Srbije nije imao saglasnost Direkcije za imovinu. Punovažni nisu bili ni ugovor ni aneks ugovora. Presude Vrhovnog i Kasacionog suda Srbije bile su u korist lokalne samouprave.

U spornim prostorijama od 2004. do 2009. godine bio je kabinet Sulejmana Ugljanina i tadašnje koalicije Lista za Sandžak. Odluka o iseljenju izazvala je incidente, bilo je upotrebe oružja i ranjavanja. Sporni ugovor je potpisan u decembru 2004. sa rokom trajanja do decembra 2009. ali je u aneksu koji je potpisan u 2004. u drugom članu, vreme zakupa produženo na deset godina, do 2014. uz mesečnu nadoknadu od 300 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari