Treći protest za vodu: Zrenjaninci traže odgovornost za fabriku vode 1Foto: M. P.

Zrenjaninci su večeras izašli u nešto manjem broju ali jednako uporni na treći protest za vodu, koji je pokrenut sa željom da se do ispravne vode u ovom gradu dođe.

Okupljeni biciklisti, motoristi i građani u koloni automobila imaju samo jedan cilj, da voda za piće bude dostupna svima, posebno ranjivim kategorijama stanovništva. Ovako su svoje zahteve objasnili i predstavnici organizatora protesta, aktivisti Udruženja Zrenjaninska akcija, koji su se zahvalili svim građanima koji ih podržavaju.

-Grad je objavio da ni dinar iz gradskog budežta nije potrošen na fabriku vode, nas to ne zanima. Ako nije dato iz gradskog, dato je iz republičkog budžeta, znači ne iz levog nego iz desnog džepa. Mi za naše pare želimo sposobnu administraciju, koja je spremna da se uhvati u koštac sa problemom nedostatka pijaće vode u Zrenjaninu i njegovim naseljenim mestima. Ne želimo da čekamo novih 17 godina, nove ugovore, nove komisije, nove bla,bla,bla – objasnio je Bojan Antić iz Zrenjaninske akcije.

On je rekao da nisu dobili konkretne odgovore zašto je zatvorena fabrika vode I zato žele da postave vlastima pitanja, a prvo među njima je šta je sa premijerkinom inicijativom od maja ove godine da se reši pitanje vode u Zrenjaninu.

-Šta je sa izveštajima komisije JKP Vodovod, šta je sa izveštajem gradske ekspretske komisije,u kojoj fazi je istražni postupak iniciran krivičnim prijavama inicijative “Zajedno za vodu” iz 2019. i 2020. godine, u kojoj fazi je istažni postupak protiv tri uhapšena lica 2020. godine a radi se o Ivanu Deviću, Nenadu Obradoviću i Goranu Tajdiću. Neki su bili odgovorna lica JKP Vodovod a neki pomoćnici gradonačelnika a neki direktori fabrike vode – naveo je Bojan Antić.

On je istakao da okupljeni građani žele da znaju sve o prijavama protiv gradske vlasti za nadknadu štete za neisporučivanja ispravne pijaće vode u poslednjih 17 godina.

Grad je, kako je rekao, dužan da obezbedi građanama ispravnu pijaću vodu i zato  aktivisti Zrenjaninske akcije pozvaju Zrenjanince da skupe račune za vodu i ugovore sa distributerima vode, koji mogu biti validan dokaz na sudu a sve to radi nadoknade štete.

Na pitanje Danasa gde građani mogu potpisati peticiju, odgovoreno je da peticija još uvek nije pokrenuta ali je u fazi izrade.

Sem protestnih vožnji aktivisti Zrenjaninske akcije okačili su plavi transparent sa natpisom “Zrenjanin je žedan”, što je i naziv njihove akcije, na pešački most kod Žitnog trga. Od protesta za vodu u Zrenjaninu tokom današnjeg dana ogradio se politikolog Miroslav Samardžić i Pokret ujedinjenih fantoma, a pre dve nedelje sumnju da iza protesta stoji vlast izrazilo je i Udruženje Građanski preokret.

Pre dva dana odbornici opozicione DSS, koji proteste smatraju legitimnim ali zameraju organizatorima nejasne ciljeve, predali su zahtev gradskoj vlasti za sazivanje vanredne sednice posvećene pitanju fabrike vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari