Miloš Jeremić, nastavnik filozofije u Požarevačkoj gimnaziji boravio je od 21. do 25. novembra ove godine na centralnoj proslavi Svetskog dana filozofije kao jedan od pet pozvanih predavača na panelu za filozofiju sa decom u Teheranu. Na tom panelu održao je jedno izlaganje i demonstrirao svoju radionicu sa decom iz Irana, uz prisustvo nastavnika i učitelja iz ove zemlje.


– Tokom boravka učestvovao sam kao trener na međunarodnom seminaru u Iranskom institutu za filozofiju. Na ovaj skup sam pozvan kao „well known figure in field of philosophy with children“ i organizatori su pokrili sve moje troškove. Program kojim se bavim usmeren je na nastavu filozofije i primenu filozofije u nastavi drugih predmeta, a cilj je unapređenje veštine mišljenja kod dece. Samo nekoliko osoba u Srbiji je obučeno za ovaj program, a za jednu od varijanti programa obučen sam samo ja. Na više međunarodnih skupova demonstrirao sam svoj originalni pristup programu „Filozofija sa decom“ (Italija, Španija, Francuska, Austrija). U Španiji sam dobio grant koji je pokrio troškove putovanja kako bih mogao da pomognem na seminaru za nastavnike – kaže Miloš, trenutno angažovan u realizaciji pilot programa „ Filozofija sa decom u Požarevcu“ koji je dobio grant grada Požarevca, a obuhvata odabrane učenike svih osnovnih škola u Požarevcu.

– Ovaj program sprovodi se kao deo proslave Svetskog dana filozofije pod patronatom UNESCO- a koji se u Srbiji obeležava samo u Požarevačkoj gimnaziji u kojoj sam zaposlen kao nastavnik filozofije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari