Trivan: Rokovi realni i dostižni 1

Rokovi za primenu ekoloških standarda Evropske unije u Srbiji moraju biti realni i dostižni, u suprotnom, nećemo ispuniti obaveze koje smo preuzeli i može se dogoditi da plaćamo penale zbog toga, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je, na sednici Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine, najavio da će glavne oblasti delovanja novoformiranog ministarstva biti rad na rešavanju pitanja otpada, otpadnih voda, remedijacije zemljišta, pošumljavanja i preventive bujičnih poplava i erozije.

On je upozorio da ni jedan problem u zaštiti životne sredine niko ne može da reši sam i da će zato glavni mehanizmi delovanja ministarstva biti tesna saradnja sa svim relevantnim činiocima, od Skupštine, lokalnih samouprava, Privredne komore Srbije, nadležnih institucija, nevladinog sektora, do medija.

„Moramo svi zajedno da radimo na pitanjima zaštite životne sredine i da ujedinimo znanja i sposobnosti koje naša zemlja ima. Ovo je veoma kompleksna oblast, koja prvo iziskuje ozbiljnu i sveobuhvatnu analizu stanja, a zatim i ogromna novčana sredstva. Srbija nema novca i zato je potrebno da osmišljavamo projekte koje možemo da realizujemo uz pomoć fondova Evropske unije“, naglasio je Trivan.

On je upozorio da rokovi za primenu ekoloških standarda Evropske unije u Srbiji moraju biti realni i dostižni, navodi se u saopštenju.

„U suprotnom, nećemo ni zemlju dovesti u red, ni ispuniti obaveze koje smo preuzeli i može se dogoditi da plaćamo penale zbog toga“, rekao je Trivan.(kraj) js 18:36

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.