Trodnevna konferencija "Dani act zajednice" u Beogradu - kako osnažiti civilni sektor 1Jens Engeli Foto: HELVETAS Swiss Intercooperation SRB

Švajcarski Projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ organizovao je u Beogradu od 1. do 3. juna konferenciju „Dani ACT zajednice“, namenjenu svim organizacijama građanskog društva koje su podržane u okviru tog projekta.

Sa bezmalo 200 direktno ili indirektno podržanih organizacija, kroz šest grant šema i više od 100 dodeljenih grantova, švajcarski ACT projekat okupio je značajan deo civilnog društva Srbije, kojem kroz trodnvenu konferenciju pruža dodatne mogućnosti za saradnju i umrežavanje.

Danas, trećeg dana konferencije, međunarodni tim lider ACT projekta i regionalni direktor Helvetasa sa Istočnu Evropu Jens Engeli i izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, u okviru teme Sistem osiguranja kvaliteta (QAS) u civilnom društvu Srbije imati završene reči, a posebno će biti predstavljeno Iskustvo ACT institucionalnih grantista.

Kao i prethodna dva dana, glavni fokus konferencije su teme od značaja za dalji razvoj i jačanje civilnog društva i građanskog aktivizma na Zapadnom Balkanu.

Posebna pažnja ukazana je javnom zagovaranju u zarobljenoj državi, odnosno aktuelnom političkom kontekstu nepovoljnom po civilni sektor i građanske inicijative, kao i saradnji civilnog sektora sa lokalnim samoupravama.

Takođe, razgovaralo se i o solidarnosti i polarizaciji, odnosno o tome kako prevazići podele unutar samog civilnog sektora.

Konferencija se održava u Hotelu M u Beogradu, a Program koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari