Tužilac imao pravo da odgovori na Simonovićeve pretnje 1Dragoljub Simonović Foto: Beta/ Nenad Petrović

Izjava zamenika Drugog osnovnog tužioca u Beogradu Predraga Milovanovića da upozorenje bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića da „može da se desi da ne više ne bude tužilac“ vidi kao atak na javnotužilačku organizaciju, prema mišljenju Danasovih sagovornika, predstavlja legitimno iznošenje stava koje ni na koji način ne ugrožava tok postupka.

Ovakav stav, međutim, ne deli i Simonovićev advokat Viktor Gostiljac. On je u otvorenom pismu Milovanovićevu izjavu ocenio kao „vrlo pretencioznu i neprikladnu“.

„Davanje jedne sasvim druge dimenzije iznešenoj odbrani g. Simonovića i njeno plasiranje javnosti od strane državnog organa i to pred predstojeće suđenje predstavlja, upravo, atak na samog okrivljenog i nastavak stvaranja atmosfere u kojoj se do osuđujuće presude želi doći na osnovu opšteg ubeđenja javnosti o krivici okrivljenog a ne na osnovu zakonito pribavljenih dokaza u sudskom postupku“, naveo je u pismu Gostiljac.

S druge strane, Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca, ističe da Milovanović svojom izjavom nije izašao van profesionalnih okvira i da je samo izneo svoj sud o, kako je rekao, najbanalnijoj vrsti pritiska.

– Milovanović se izjasnio o pretnji koja se odnosila na zadržavanje posla, a koju je uputila osoba sa političkim uticajem. Problem iz moje perspektive je što su izostale reakcije drugih državnih organa, u prvom redu Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca, kaže Lazić, koji je i član Udruženja tužilaca Srbije, istog strukovnog udruženja u kojem je i Predrag Milovanović.

Upitan o „crvenim linijama“ u javnim nastupima nosilaca tužilačke funkcije, Lazić naglašava da nisu dozvoljene političke izjave i javno komentarisanje postupaka.

– Milovanović to nije ni prekoračio. On je iskoristio svoje pravo da zaštiti lični i profesionalni integritet, kao i integritet organizacije u kojoj radi, kaže Lazić.

Sličnog stava je i Omer Hadžiomerović, član Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu, tvrdeći da se stvorila atmosfera u društvu „u kojoj je pritisak na sudije i tužioce samo ako potegneš pištolj na njih, a da je sve drugo iznošenje stava“.

– Kada znamo da je okrivljeni bio visoki funkcioner vladajuće stranke, a i poziciju pravosuđa u društvu, nije nerazumno da se takva izjava shvati kao pretnja, navodi Hadžiomerović.

Kako ističe, da bi se razumela priroda pritiska na pravosuđe neophodno je razumeti položaj sudija i tužilaca.

– Kada bi imali sve garancije samostalnosti i nezavisnosti, nosioci pravosudnih funkcija ne bi ni obraćali pažnju na izjave poput ove Dragoljuba Simonovića. Pritom ne mislim samo na garancije nezavisnosti koje pišu u zakonu, već i na stvarne garancije. Međutim, sa iskustvom neustavnog reizbora ne može biti govora o stvarnim garancijama, pogotovo što je u planu izmena Ustava u oblasti pravosuđa, kaže Hadžiomerović, naglašavajući da je Milovanović imao legitimno pravo da javno reaguje.

On je to nedavno učinio u podkastu Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) kada je istakao da Simonovićeva izjava nije pretnja u krivičnopravnom smislu.

„Dakle, to jeste nešto što ima prizvuk pretnje. Gospodin Simonović ima pravo da neometano izlaže svoju odbranu i da iznosi određene stavove. Činjenica je da je time što je rekao da sam ja zloupotrebio službeni položaj, da će se on pozabaviti i sudskim putem radom javnog tužilaštva, a potom da ja želim da napredujem u karijeri i da sam montirao proces i na kraju da više neću biti tužilac kad se završi postupak, da je to je već nešto što je domen gde on izlazi iz funkcije davanja svoje odbrane… To je atak na javnotužilačku organizaciju. Ja lično znam da se nosim sa pritiskom“, kazao je Milovanović.

On zastupa optužnicu u postupku koji se protiv Dragoljuba Simonovića vodi zbog sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Simonović se tereti da je naložio da se novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću kao upozorenje zapali automobil zbog tekstova koje je pisao. Trenutno je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu u toku sudski postupak protiv Simonovića i još tri osobe.

Tema na veću

Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca, istakao je da su pojedini članovi ovog tela čekali da republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, u skladu sa zakonskim ovlašćenima, predloži da se na sednici govori o pretnjama zameniku Milovanoviću. Ipak, kako ona to nije učinila, Lazić je najavio da će nekoliko članova DVT-a taj predlog svakako izneti na narednoj redovnoj sednici koja se održava poslednje srede u mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari