"Tužilaštvo da preispita ugovor o Beogradu na vodi" 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd podneli su danas Republičkom javnom tužilaštvu predlog da pokrene tužbu radi utvrđenja ništavnosti Ugovora za projekat Beograd na vodi i stane u zaštitu javnog interesa.

Pošto su na pisarnici predali predmet za republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd su naveli da, ukoliko tužiteljka ne prihvati da razmotri njihov predlog, podneće tužbu sudu.

Prema njihovoj oceni, koju su naveli u dokumentu, zaključenjem Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi, Vlada Srbije je zloupotrebila i prekoračila ovlašćenja i uzurpirala nadležnost Grada Beograda u korist preduzeća Beograd na vodi, zbog čega postoji osnovana sumnja da je Ugovor ništavan.

Vešto skrivana dokumentacija govori da su ulaganja naše strane višestruko veća od ulaganja strateškog partnera, takozvanog investitora, dok je potencijalna zarada daleko manja, rekla je aktivistkinja Ksenija Radovanović novinarima ispred Republičkog javnog tužilaštva.

Ona je ukazala da Ugovor ne pruža garancije da će investitor izvršiti svoje obaveze.

Predstavnici Vlade Srbije suprotno zakonima, obavezali su se da planove o uređenju obala reke Save menjaju onako kako investitor želi, unapred isključujući pravo građana da donose odluke kako će njihovo okruženje izgledati, kao i mišljenje struke, navela je Radovanović.

Ona je ukazala da je odredbama ovog ugovora predviđeno da strani partner ostvaruje profit, čak i ako do raskida ugovora dođe njegovom krivicom, a izgrađene objekte zadržava.

Smatramo da je obaveza javnih tužilaca na čelu sa republičkom tužiteljkom Zagorkom Dolovac da ispitaju Ugovor i da stanu u zaštitu javnog interesa i svog interesa kao građana, rekla je ona.

Podnošenje predloga prvi korak je borbe kroz državne institucije u cilju da se sprovođenje projekta Beograd na vodi zaustavi, a odgovorni za nezakonitosti, koje ga prate, kazne.

Ako tužilaštvo ne prihvati njihov predlog podneće tužbu, a pravni zastupnik Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Vladimir Dragaš je izjavio da bi ona bila podneta protiv svih koji su učestvovali u zaključenju ugovora – Republike Srbije, Grada Beograda, arapske firme Igl Hils i jemca po Ugovoru, a to je, najverovatnije osnivač te firme.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari