Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića koju je podneo protiv policije zbog zabrane šetnje 1Foto: bg.vi.jt.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića koju je 16. septembra podneo ovom tužilaštvu zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja protiv majora policije Policijske uprave Stari Grad Radenka Ranisavljevića i pukovnika policije zaposlenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije Dejana Bojovića, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Kako se navodi, krivična prijava je odbačena jer u radnjama prijavljenih policijskih službenika nema elemenata krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja, niti ma kog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Naime, podnosilac je u krivičnoj prijavi tvrdio da je Ranisavljević doneo nezakonito i neustavno rešenje 13. septembra, kada je rešavajući po prijavi za održavanje skupa i šetnje 17. septembra, organizatora skupa Gorana Miletića, direktora organizacije Civil Rights Defenders, odlučio da se “ne dozvoljavaju prijavljene šetnje”. Za Bojovića je tvrdio da je doneo nezakonito i neustavno rešenje 14. septembra, odlučujući po žalbi na prvostepeno rešenje sa namerom da građanima koji planiraju da se okupe povredi pravo na slobodu kretanja i slobodu okupljanja zajemčene članom 54 Ustava Srbije, navode u VJT.

“Nakon razmatranja krivične prijave i priloga, Više javno tužilatvo u Beogradu je donelo gore pomenutu odluku, pošto je utvrdilo da prijavljeni nisu prekoračili svoja ovlašćenja, jer su preduzimali radnje za koje su ovlašćeni, kao i da su odluke doneli u skladu sa zakonskom procedurom i u propisanim rokovima. U donetim rešenjima, prijavljeni su naveli razloge za svoje odluke i obrazložili ih, a ta objašnjanja su jasna i na zakonu zasnovana, ističu u Tužilaštvu.

Kako dodaju, nesumnjivo je da prijavljeni nisu postupali u nameri da donošenjem takvih odluka ostvare sopstveni interes ili interes trećeg lica ili na štetu nekog lica, “već su svoja ovlašćenja koristili radi ciljeva službe, a radi obezbeđenja jednake zaštite i bezbednosti svih građana i imovine na teritoriji na kojoj je najavljeno okupljanje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari