Krivične prijave protiv pukovnika i majora policije zbog zabrane šetnje u okviru Prajda 1

Advokat Čedomir Stojković podneo je krivičnu prijavu protiv pukovnika policije Dejana Bojoviće i majora policije Radenka Ranisavljevića zbog izvršenja krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, odnosno protivpravne zabrane građanima da ostvaruju svoja ustavna prava na slobodu kretanja i okupljanja za dan 17.9.2022. godine, u javnosti poznatiji kao Evroprajd.

„Osumnjičeni su znali i bili svesni da svojim odlukama vrše zloupotrebu službenog položaja jer su znali i bili svesni da je Ustavni sud Srbije u više svojih odluka utvrdio da su takve zabrane neustavne, odnosno da se njima na neustavan a time i nezakonit način krše ustavna prava drugih“, naveo je Stojković

On dodaje da s obzirom na to da je Više javno tužilaštvo u Beogradu juče izdalo saopštenje u kom je navelo neistine da će učesnici skupa Evroprajd 2022. moći navodno da budu kažnjeni zbog pukog učestvovanja, iako tužilaštvo zna da zakon ne dozvoljava njihovo kažnjavanje, ovom krivičnom prijavom daje se šansa tužilaštvu da procesuira stvarne počinioce krivičnog dela, a to su pripadnici policije koji su zloupotrebili svoju službenu dužnost.

„S obzirom na to da je jučerašnjim pretećim saopštenjem u kome su iznete neistine i stanju zakona, tužilaštvo ostavilo utisak u javnosti da u situaciji kada nasilnik preti ženama, tužilaštvo će umesto da procesuira nasilnika, zapravo kažnjavati žene ako šetaju ulicom u suknjama, bile one kratke ili duge. Kako je ova praksa pogubna, jer pokazuje sunovrat srpskog pravosuđa, ne samo po ovom pitanju, već po pitanju svih drugih prava građana koje tužilaštvo godinama odbije da štiti (Savamala, prebijanje demonstranata, napadi na građane, prebijanje građana, uništavanje imovine građana), to je nužno osvetliti rad i ponašanje tog tužilaštva“, zaključio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari