Tužiteljka u slučaju Savamala "izuzetno uspešna" 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Slučaj bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj nalazi se i posle godinu i po dana u predistražnoj fazi, ali zato postupajuća tužiteljka u predmetu Savamala, Sanja Đurić, poseduje „najviši nivo veština komunikacije, spremnost za obavljanje javnotužilačke funkcije i profesionalnog integriteta“, smatra Državno veće tužilaca (DVT).

Tužiteljka Đurić ništa nije učinila da se reši „fantomsko“ rušenje objekata u izbornoj noći između 24. i 25. aprila prošle godine, ali prema DVT-u ona je baš u periodu od početka 2015. pa do oktobra 2016. godine „izuzetno uspešno“ obavljala javnotužilačku funkciju.

Informacije o vrednovanju njenog rada od strane DVT-a postale su javne kada je pre nekoliko dana poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, objavio njenu biografiju na svom Tviter nalogu. I ništa od toga ne bi bili čudno da upravo Šabića nedavno nije tužilo Republičko javno tužilaštvo, jer je naložio Višem javnom tužilaštvu da građaninu Draganu Mariću dostavi biografiju Đurićeve na osnovu slobodnog pristupa informacijama, što je VJT odbio da učini. Nakon toga je usledila tužba Republičkog tužilaštva zbog Šabićevog navodnog „kršenja zakona na štetu javnog interesa“. A upravo DVT-om rukovodi republički javni tužilac, koji rukovodi i radom Republičkog javnog tužilaštva – Zagorka Dolovac.

Da apsurd bude veći, biografija Đurićeve je skoro sve vreme bila „okačena“ na sajtu DVT-a i tako dostupna svima, pa i u trenutku podnošenja tužbe protiv Šabića. Naime, u dokumentu DVT-a, objavljenom početkom februara ove godine, pod nazivom „Odluka o izboru zamenika javnog tužioca“ objavljeni su delovi biografije izabranih zamenika javnih tužioca.

Ona je tako u kriterijumu „ažurnost u postupanju“ dobila ocenu „izuzetno uspešno“ sa 96, 62 odsto donetih odluka u predmetima u kojima postupa. U kriterijumu „stručnosti i uspešnosti“ ocenjena je isto sa „Izuzetno uspešno“, jer je imala 100 odsto pravosnažno osuđujućih odluka. I u kriterijumu „profesionalna posvećenost i saradnja“ je takođe ocenjena sa „izuzetno uspešno“, pa joj je Kolegijum tužilaštva dao pozitivnu ocenu. „Komisija – radno telo Državnog veća tužilaca, je nakon obavljenog razgovora sa kandidatom, utvrdila da Sanja Đurić poseduje najviši nivo veština komunikacije, spremnost za obavljanje javnotužilačke funkcije i profesionalnog integriteta, zbog čega je ocenjena sa maksimalnih 20 bodova“, navodi se u obrazloženju Odluke, kao i da je rođena u Beranama u Crnoj Gori, te da je Pravni fakultet završila u Beogradu 1995, a da je pravosudni ispit položila dve godine kasnije.

Za zamenicu javnog tužioca u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu izabrana je 1998, a za zamenicu javnog tužilaštva u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu 2010. U Više javno tužilaštvo je upućena 15. novembra 2014, gde se i sada nalazi. 

RGZ:Postupićemo po zakonu u slučaju Savamala

Beograd – Povodom navoda Zaštitnika građana da su dva objekta u Hercegovačkoj ulici, broj 12 i 13, nezakonito izbrisana iz katastarske evidencije, Republički geodetski zavod saopštio je juče da će nastojati da spreči da taj predmet dobije političku konotaciju, te da u svom radu postupa u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima. Republički geodetski zavod je povodom preporuke Zaštitnika građana, u vezi sa pritužbom Vladimira Markovića iz Beograda oko zakonitosti rada Službe za katastar nepokretnosti Savski Venac, obavestio javnost da u svom radu postupa u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima.

Ombudsman je preporučio Republičkom geodetskom zavodu – Službi za katastar nepokretnosti Savski venac da pritužiocu dostavi rešenje o upisu javne svojine, kao i da, bez odlaganja, utvrdi odgovornost službenih lica za učinjene propuste u postupku brisanja objekata pritužioca iz evidencija katastra nepokretnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari