Drugi mesec sukoba u Ukrajini 1Foto: Shutterstock/Superstar; EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (20,70%), sednica Saveta za nacionalnu bezbednost (6,61%) i da neće biti glasanja na predstojećim izborima za Srbe sa Kosova i Metohije (4,85%).

Tokom analiziranog perioda (21 – 27. mart 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (30,84%), slede društvo (18,50%), politika (17,62%), sport (13,66%), hronika (10,13%), ekonomija (7,05%), region (1,32%) i kultura (0,88%).

Kao i toko

m nekoliko prethodnih sedmica, apsolutno dominantna tema u rubrici svet je kriza u Ukrajini.

U najavama vesti se izveštavalo o neprekidnoj vatri, granatiranju i upotrebi hipersonične rakete od strane ruskih snaga, nakon odbijanja Ukrajine da preda Mariupolj.

Drugi mesec sukoba u Ukrajini 2
Foto: Kliping

Nakon mnogobrojnih apela iz Kijeva otvoreno je sedam koridora za evakuaciju stanovništva, a prema podacima visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) od početka konflikta u Ukrajini poginulo je najmanje 925 civila. Četiri nedelje nakon početka napada na Ukrajinu, u Briselu je NATO održao vanredni samit lidera zemalja članica Alijanse.

U rubrici društvo tema koja se izdvojila tokom analiziranog perioda je bila korona virus u Srbiji (3,96%). Informativne emisije prenele su vest da je u Beogradu održana prva svetska konferencija o COVID-19, a da su izvedeni različiti zaključci o tome da li se Srbija izborila sa pandemijom.
Održana sednica za nacionalnu bezbednost primarna je tema u domenu politike.

U najavama informativnih emisija naglašeno je da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić zbog ovog zasedanja otkazao predizborne aktivnosti, a osim krize u Ukrajini, razgovaralo se i o odluci prištinskih vlasti da ne dozvoli glasanje Srbima sa Kosova i Metohije zakazano za 3. april.

Nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM, predsednik se sastao i diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte, a kako je navedeno u medijima, diplomate zemalja Kvinte su iskazali duboko razočaranje zbog ovakve odluke Prištine.

U fokusu medijske pažnje u domenu sporta je košarkaška Evroliga (3,52%). Sportski susret Crvene zvezde sa košarkaškim klubom Alba Berlin u Nemačkoj, završio se porazom po crveno bele.

Cene energenata u Srbiji je i tokom protekle sedmice bila tema o čijim su promenama mediji najviše izveštavali u segmentu ekonomije (2,20%).

Mediji su podsetili da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava da se gorivo na pumpama, osim u rezervoare vozila, može puniti i u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Iz rubrike hronika izdvaja se vest o pronađenom beživotnom ženskom telu u Nišavi, što je potvrdila Policijska uprava grada Niša (6,17%).

Rubriku region je obeležila vest da je načelnik kriminalističkog odseka Policijske uprave Prijedor, Radenko Bašić, ubijen ispred zgrade u kojoj je stanovao (1,32%).

U toku protekle sedmice segmentom kulture dominirala je tema o izboru najlepše srpske reči (0,44%).

Reč „praskozorje“ izabrana je za najlepšu srpsku reč od onih koje su učenici predložili na konkursu koji je Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovalo u okviru manifestacije „Mart, mesec srpskog jezika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari