U Podgorici je u noći između nedelje i ponedeljka obeležena trogodišnjica ubistva direktora i glavnog urednika podgoričkog lista „Dan“ Duška Jovanovića. Porodica i zaposleni u preduzeću „Ju media mond“, čiji je Jovanović bio osnivač i vlasnik, obeležili su u nedelju u 23.30 godišnjicu ubistva mimohodom, polaganjem venaca i paljenjem sveća.

U Podgorici je u noći između nedelje i ponedeljka obeležena trogodišnjica ubistva direktora i glavnog urednika podgoričkog lista „Dan“ Duška Jovanovića. Porodica i zaposleni u preduzeću „Ju media mond“, čiji je Jovanović bio osnivač i vlasnik, obeležili su u nedelju u 23.30 godišnjicu ubistva mimohodom, polaganjem venaca i paljenjem sveća. Pojedini zaposleni u listu „Dan“ nosili su crne majice sa natpisom „Ko je ubio Duška Jovanovića“, a obeležavanju godišnjice ubistva prisustvovali su i pojedini predstavnici opozicionih partija i Slava Šćekić, sestra ubijenog službenika crnogorske policije Slavoljuba Šćekića.
Policija je za vreme polusatnog obeležavanja ubistva blokirala ulicu u kojoj se nalazi redakcija lista. Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine oko 23.30 ispred zgrade u kojoj je smeštena redakcija lista „Dan“ u takozvanoj „sačekuši“. Optuženi za ubistvo Damir Mandić je pre par meseci oslobođen optužbe tako da ubice i motiv zločina još nisu poznati.
Zagreb – Hrvatska policija demantovala je juče informacije dokumentaciono-informativnog centra Veritas o hapšenju pripadnika srpske nacionalnosti, zbog navodnog izbegavanja služenja vojnog roka u Hrvatskoj. Šef Odeljenja za odnose s medijima hrvatskog MUP Krunoslav Borovec izjavio je agenciji Beta da nema informacije o konkretnom slučaju navodnog hapšenja trojice muškaraca koje je u saopštenju naveo Veritas.
Veritas je u petak naveo slučajeve trojice tridesetogodišnjaka Darka Keče, Željka Novakovića i Dejana Brkića koji su Hrvatsku napustili početkom devedesetih, a uhapšeni su prilikom ulaska na hrvatsku teritoriju iako, kako se navodi, imaju dvojno državljanstvo ili su državljani drugih zemalja. Borovec je, međutim, rekao da je služenje vojnog roka zakonska obaveza svih građana Hrvatske, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da uvek postoji mogućnost da se uhapsi osoba koja tu zakonsku obavezu izbegava. On je, takođe, podsetio da hrvatsko ministarstvo odbrane redovno raspisuje poternice za osobama koje izbegavaju služenje vojnog roka i da slična akcija koju spominje Veritas, ako se i dogodila, nije bila usmerena na pripadnike bilo koje nacionalne manjine, već isključivo na osobe koje izbegavaju svoju zakonsku obavezu. „Takvu sudbinu može da doživi i neko ko je Hrvat, Srbin ili pripadnik bilo koje nacionalne grupe“, objasnio je Borovec. On je dodao da, prema informacijama kojima on raspolaže, hrvatski MUP ovih dana nije izvršio nikakva hapšenja vezano za sumnju o navodnom izbegavanju obaveze služenja vojnog roka.
Sarajevo – Državni tužilac BIH Behaija Krnjić najavio je mogućnost zamrzavanja imovine osoba koje pomažu optužene za ratne zločine pred Haškim tribunalom. Krnjić je za jučerašnji Dnevni avaz rekao da Tužilaštvo BIH preduzima aktivnosti kako bi istražilo ko čini mrežu podrške osobama za kojima traga Haški tribunal i da se „vrši određeno dokumentiranje“. Zamenik visokog predstavnika u BIH Rafi Gregorijan zatražio je nedavno da porodici Karadžića bude zamrznuta imovina. Zamenik direktora Agencije za istrage i zaštitu BIH (SIPA) Dragan Lukač rekao je da ta agencija radi na prikupljanju dokaza i da sve podatke koje prikupi, prosleđuje Tužilaštvu koje odlučuje da li će biti upućen zahtev za zamrzavanje imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari