U Goraždevcu održan parastos ubijenim dečacima na reci Bistrici 1Foto: Pixabay/pixel2013

Parastos ubijenim dečacima na reci Bistrici Ivanu Jovanoviću i Panteliji Dakiću služen je danas u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Oni su ubijeni pre 18 godina u napadu na decu koja su se kupala na Bistrici. Kako prenosi Kosovo onlajn, otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić rekao je da će pravdu čekati dok je živ, ali da je nemoćan da nešto uradi i ,,potera tu istragu“.

,,Svake godine iste priče. Molim Euleks, kažu da moram sam da podnesem tužbu. Ja to ne mogu, niti imam mogućnosti. Pitao sam i advokate Albance, nijedan neće da prihvati da pokrene ovo pitanje, da li iz straha ne mogu“, pitao je Dakić.

Kako prenosi Kossev, jedan od onih koji su preživeli napad Đorđe Ugrenović rekao je za Radio Goraždevac da je događaj ostao u glavi kao da se danas desio. On je ogorčen i na odnos srpskih vlasti jer kaže da ih se ,,sete“ samo kad dođe 13. avgust – ,,slikaju se i odu“.

,,Ne znam koga da krivim. Ne čude me Albanci, već naši što ćute. Naši ćute, nema pokretanja, ništa se ne dešava. Sete se jedino kad dođe 13. avgust, dođu, slikaju se i odu. Čak, prošle godine se desilo da su krijući došli tu, ujutru rano, stavili venac, kao da su Albanci, tako je uradio Hašim Tači i to isto se desilo prošle godine od strane naših“, rekao je Ugrenović.

Majka Dragane Srbljak koja je koja je kao devojčica bila ranjena u napadu, Mirjana Srbljak ocenila je da u poslednjih pet-šest godina ova priča nikoga ne zanima, od političara do građana, a da njima to teško pada.

Kako je rekla za Radio Goraždevac, žao joj je što Srbija taj događaj polako zaboravlja. Prema pisanju portala Kosovo onlajn, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković prisustvovala je parastosu i medijima rekla da je ubistvo dece u Goraždevcu simbol velikog stradanja srpskog naroda i jedna od najvećih tragedija.

,,Ali mi ne odustajemo, mi smo zajedno ovde i da odamo počast. I da poručimo da nastavljamo da se borimo za mir i istinu i budućnost na ovim prostorima“, rekla je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari