U kasarni na Banjici obeležen Dan Garde VS 1Foto: FoNet/MOD

Garda Vojske Srbije (VS) obeležila je danas 192 godine postojanja defileom u kasarni Dedinje u Beogradu.

Svečanosti je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je naveo da su pripadnici Garde „prvi sa kojima se strani gosti susreću kad dolaze u posetu Srbiji“.

„Kada ugledaju vas, našu zastavu, tu plavu uniformu, znaju da su u zemlji koja je ozbiljna, koja je čvrsta i koja ume da brani svoju slobodu“, naveo je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane.

Ocenio je da je Garda „uvek delila sudbinu Srbije“ i kroz skoro dva veka postojanja „neustrašivo tukla najteže bitke i štitila svoj narod“.

„Ostalo je zapisano da su njeni pripadnici nosili na rukama kralja Petra Prvog Karađorđevića preko zaleđenih albanskih planina, učestvovali u proboju Solunskog fronta i gonili neprijatelja do oslobađanja Srbije, a u borbi protiv fašizma ova jedinica dobila je Orden narodnog heroja. Od osnivanja pa do danas, Garda je čuvala otadžbinu, čast naše države i našeg naroda“, naveo je ministar.

Dodao je da Srbija ne želi da ikada više ratuje ali i da zna da je to moguće samo ako ima „čelično snažnu vojsku koja će garantovati stabilnost i bezbednost našeg naroda“.

„Znamo da će naša vojska svojom snagom garantovati da više nikad niko u Srbiji neće ratovati, jer ne postoji niko ko bi i pomislio da napadne Srbiju, a da se neće dobro zamisliti jer zna kolika je snaga njene vojske koja je štiti“, naveo je Stefanović.

Dan Garde obeležava se u znak sećanja na 6. maj 1830. godine kada je naredbom kneza Miloša Obrenovića formirana prva gardijska jedinica u Srbiji. Pripadnici Garde VS obeležavaju Đurđevdan kao krsnu slavu jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.