U Kladovu u padu broj aktivno zaraženih, u Majdanpeku u porastu 1Kladovo Foto: J.B.K.

Zahvaljujući tome što je broj oporavljenih veći nego broj novozaraženih na dnevnom nivou, smanjuje se broj aktivno zaraženih u opštini Kladovo.

Naime, prema podavcima  Zdravstvenog centra Kladovo korona virusom inficirano je još devet osoba, ali se dvostruko više oporavilo – 17 i aktivno pozitivno je 129 bolesnika. U kladovskoj opštini su od početka epidemije zaražene 2082 osobe, do sada je izlečeno  1.874 bolesnika, a od posledica virusne infekcije izazvane korona virusom preminulo je 79 pacijenata.

Za razliku od kladovske, u majdanpečkoj opštini broj aktivno zaraženih se uvećava. Prema podacima Doma zdravlja Majdanpek u ponedeljak, 30. septembra aktivno zaraženo je bilo 69 osoba, a zbog teže kliničke slike bilo je hospitalizovano osam pacijenata u kovid bolnici u Kruševcu, a najnoviji podaci ove zdravstvene ustanove kažu da je aktivno pozitivno 86 osoba, kao i da je na lečenju u Kruševcu 13 pacijenata iz majdanpečke opštine.

Juče je testirano 46 osoba, pozitivno na korona virus je bilo osam, obavljena su 53 pregleda u kovid ambulantama – sedam prvih i 46 kontrolnih i kod tri pacijenta dijagnostikovana je pneumonija. Među zaraženima i dalje prednjače nevakcinisani kojih je 48. Što se starosti obolelih tiče najviše ih je u grupi od 25 do 49 godina – 30, dvadesettroje je između 60 i 69, a 15 je starosti od 70 do 79 godina. Aktivno zaražena sui  dva zdravstvena radnika, a u izolaciji se nalazi 127 lica.