U Kragujevcu nema "sputnjika V" za treću dozu imunizacije 1Foto: Zoran Mišić

U kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru u potpunosti je obustavljen operativni program, uključujući i pacijente koji boluju od malignih oboljenja, navedeno je u naredbi koju je potpisao vršilac dužnosti direktora te ustanove Predrag Sazdanović.

Razlog za donošenje ovih mera je trenutna epidemiološka situacija.

Naredba, doneta 27. septembra je dan kasnije stupila na snagu, a sve klinike kragujevačkog UKC-a, obaveštene su da od ponedeljka 27. septembra poštuju nova pravila kada je u pitanju hirurško zbrinjavanje pacijenata, saznaje nova.rs.

Novim merama izuzeti su jedino pacijenti čije zdravstveno stanje zahteva hitnu operaciju, te će se u UKC-u, tokom „trajanja“ ove naredbe raditi samo hitne intervencije. Takođe, uz redukovanje operativnog programa, naredbom se nalaže i što kraća hospitalizacija pacijenata, odnosno „maksimalno smanjenje broja dana hospitalizacije, odnosno otpuštanje stacionarnih pacijenata u najkraćem roku, kada to dozvoljava zdravstveno stanje pacijenta“, navedeno je u tekstu naredbe. Svi zaposleni su upozoreni da nepostupanje po ovoj naredbi „predstavlja nepoštovanje radne discipline“.

Inače, poslednjih nekoliko dana građani Kragujevca žalili su da nema dovoljno ruskog cepiva „sputnjik V“ za treću dozu vakcinacije. Za razliku od kineske i američke, ruske vakcine vrlo često „nema na stanju“.

– Problem sa ruskom vakcinom je što se kod nje koriste dve komponente i to je jedino cepivo kod kojeg se razlikuju prva i druga doza. Kao treća doza „sputnjika“, koristi se prva i mi sve pakete koje dobijamo delimo na prvu i drugu dozu, a ono što preostane od prve se koristi kao treća, pojašnjava za Danas Danijela Petrović, portparol Doma zdravlja Kragujevac.

Po njenim rečima snabdevanje „sputnjikom“ za buster dozu će se stabilizovati za dve do tri nedelje, a to je novinarima potvrdio i doktor Dragan Vasiljević, direktor kragujevačkog Instituta za javno zdravlje. Po rečima Danijele Petrović pojedini Kragujevčani su se u nedostatku „sputnjika“, kao treću dozu opredelili za „fajzer“.

Inače, u Kragujevcu se do sada trećom dozom imunizovalo 18.217 građana (10,31 posto ukupne populacije). Najveći broj njih odlučio se za „sinofarm“ (11.714), potom „fajzer“ (4.923), a „sputnjik“ je kao treću dozu 1.576 ljudi. Cepivo „astrazeneka“ kao buster dozu primilo je osmoro Kragujevčana. Trenutno se na vakcinalnim punktovima u Kragujevcu i Šumadijskom okrugu na dnevnom nivou imunizuje oko 100 osoba prvom i drugom dozom a između 500 i 700 trećom.